Modna fotografija je veoma uočljiva, uzbudljiva i kreativna linija rada. Takođe je izuzetno takmičarska. Da biste uspeli, morate da dišete, sanjate i živite fotografiju, da ste stalno fokusirani na napredak. U ovom članku ćemo obuhvatiti jedinstvenu mešavinu mašte, profesionalizma, tehničkih veština liderskih sposobnosti koje modni fotograf mora da poseduje.

Osnovi fotografije

Potrebna vam je snažna mašta za stvaranje uverljive slike koja će zaokupiti pažnju posmatrača. Međutim, ne možete da oživite svoje ideje bez znanja, stečenog u praksi, o osnovnim fotografskim veštinama. Morate znati nešto o studijskom osvetljenju i kompoziciji slike, istražiti kako različito podešavanje foto-aparata utiče na vaše slike. Vežbajte dok ne savladate ove pojmove.

Manje je više. Korišćenje previše vizuelnih elemenata može da ovlada publikom i prikrije poruku koju fotografija nosi. Jednostavna slika može da sadrži više slojeva značenja dok izražava jasnu i koherentnu temu. Probajte sa izradom nekomplikovanih fotografija služeći se solidnim osnovama pre nego što svom radu dodate previše kompleksnosti.

Modni fotograf bi trebalo da bude u toku sa najnovijim trendovima odevanja. Kada se novi komad pojavi, zapitajte se kako biste ga fotografisali. Uzmite u obzir tehnički aspekt potencijalnih snimaka, ali, takođe, istražite i svoju kreativnost razmišljajući kako da na jedinstven način udahnete život tom predmetu.

photooooooooooooooo Kako da napravite izuzetne modne fotografije

Više od umetnosti

Planirajte svoje snimke i pripremite se na neočekivano

Razvijajte određenu temu svog snimka i imajte je na umu tokom celoga dana. Iako klijenti često daju konkretne smernice, imaćete dosta fleksibilnosti u radu. Smislite koji će vam snimak pomoći da ostvarite svoj cilj i prethodno odredite maršrutu poza, uglove i rekvizite. Iako je priprema presudna, spontanost često daje najbolje radove, zato oslobodite se i budite kreativni.

Planiranje se proteže izvan snimanja, a “unca prevencije vredi kilogram leka”. Predvidite moguće neuspehe, a zatim ih izbegnite ili napravite rezervni plan. Kada osmišljavate raspored snimanja, ostavite sebi dovoljno prostora da nadoknadite neizbežno kašnjenje. Proverite da li imate svačiji kontakt telefon, mejl, adresu, i obezbedite zamene u slučaju da neko otkaže u poslednjem trenutku. Kopirajte, ištampajte sva bitna dokumenta. Ponesite rezervnu opremu. Nek vam tehnička podrška bude u pripravnosti u slučaju da dođe do nekog kvara.

Sarađujte kako biste postigli najbolje rezultate

Modne fotografije ujedinjuju talente mnogih ljudi. Dizajner kreira odeću, a model daje život toj odeći. Šminkeri, frizeri, tehničari i mnogi drugi doprinose uspehu finalnog proizvoda – vašoj fotografiji.

Zadatak modnog fotografa je veći od običnog “škljocanja”, on mora da kanališe timski napor u jedinstven koncept. Razjasnite svoje ciljeve i onda pomozite svima da zajedničkim snagama dođete do tih ciljeva. Uverite se da oni rade po planu i da ostaju verni vašoj temi. Budite prijateljski nastrojeni, ali i čvrsti. Naposletku, vi kontrolišete snimanje i odgovorni ste za ishod istog, zato ne oklevajte da preuzmete odgovornost i usmerite saradnike.

Istovremeno bi trebalo da ohrabrite članove tima da predlože, izraze sopstveni utisak, i dodaju lični pečat celokupnom projektu. Ukoliko jasno izrazite svoju viziju, oni će znati kako da doprinesu svojim talentom. Iznad svega, učinite posao zabavnim, ljudi bolje funkcionišu ukoliko je radna atmosfera opuštena. Ostavite prostora za igru i gledajte šta će se dogoditi. Mi slike stvaramo zajedno!

Poboljšajte kvalitet slike

Ja pravim slike u RAW i JPEG formatima. RAW format mi omogućava da proizvedem veličinu slike koja je potrebna za bilbord, a JPEG (mali) format je prilagodljiviji ukoliko je slike potrebno kasnije okačiti na internet. RAW daje bolji kvalitet slike, veću slobodu i fleksibilnost tokom postprodukcije. On nudi široku paletu boja, raznovrsnost prilagođavanja što omogućava evociranje željenog raspoloženja, kao i mogućnost značajnog uvećanja formata slike za pregled i štampanje.

Slike u RAW formatu zauzimaju mnogo prostora, pa odaberite karticu sa velikim kapacitetom skladištenja, koja bi bila korisna za celodnevni rad. Korišćenje jedne kartice vam omogućava da izbegnete prekidanje toka slikanja, kao i praćenje više skupova fotografija. Kartica sa 8 – 16 GB kapaciteta će biti pouzdana.

Volim energiju koja proizilazi iz kretanja. Usmeravam kretanje modela, jer na taj način činim da izgledaju prirodnije i stvaram interesantne efekte na odeći. Fotografišem u kratkim rafalima oko šest slika odjednom, kako moj foto-aparat ne bi propustio iznenadnu valovitost tkanine ili male promene u izrazu lica modela koji pozira.

Zaštitite slike svog klijenta

Memorijska kartica nosi mnogo više od vaših fotografija, ona nosi vašu reputaciju. Vaš klijent posluje pod pritiskom kratkog vremenskog roka i oslanja se na to da ćete mu vi dostaviti netaknute fotografije na vreme. U tim fotografijama su sadržani napori mnogih ljudi. Ne postoje prevare ukoliko želite da budete u ovoj industriji, i ne smete dozvoliti da vam se zbog loše kartice izbriše celo snimanje. Setite se ovih saveta prilikom izbora uređaja za skladištenje. Nisu sve memorijske kartice iste. Izaberite pouzdanu karticu, onu koja će biti dovoljno izdržljiva da preživi pad ili prosutu šoljicu kafe. Preporučujem SanDisk Extreme® Pro™  kartice jer će fotografije vaših klijenata dugo biti bezbedne, čak i u lošim okolnostima.

Nakon što je slikanje završeno i kartica je popunjena slikama, napravite kopiju svog rada. Takođe bi trebalo da označite karticu i ostavite je na sigurnom mestu. Nakon što ste spremni da ponovo koristite karticu, formatirajte je u foto-aparatu. Na taj način brištete sve slike iz foto-aparata i rekreirate sistem za poboljšanje ukupnih osobina kartice.

Nakon korišćenja ja ne diram kartice po godinu i po dana. One su još uvek pogodne za svakodnevnu upotrebu, ali ja volim da slikam kada znam da je moj pribor svež i prilagođen najnovijoj opremi.

Zapamtite ove ključne savete za uspeh

– Mašta je vaš najvredniji resurs. Otkrijte svoj jedinstveni stil i učinite da kreativna iskra konstantno gori.

– Izgradite čvrst oslonac ovladavanjem osnovnim tehnikama fotografije.

– Razvijte svoj plan snimanja i pripremite se na neočekivano, ali dozvolite sebi i spontanu kreativnost.

– Budite profesionalni i budite lider tokom svakog snimanja – vaša ekipa će bolje raditi ukoliko zna da ste vi glavni u svakoj stvari.

– Napravite visoko kvalitetne fotografije koje vam daju slobodu u postprodukciji i omogućavaju vam da savršeno izrazite svoju viziju.


Darija Savić, devojka liberarnih shvatanja. Voli život, hedonista je i smatra da je osnov dobre veze obostrano uživanje u drevnim ljubavnim čarima.

Comments