Svi imamo onu jednu drugaricu koja opsesivno troši novac na shopping i kupovinu potpuno nepotrebnih stvari. Nijedna radnja pored nje neće proći neopaženo i uredno će kući doneti suvenire sa svakog shopping “putovanja”. Neracionalno troši novac na krpice, koje su aktuelne do sledećeg shoppinga, a prilikom svakog izlaska nastaje uvek ista drama, jer ona nema šta da obuče.. Uveravam te da stvarno nemam, jer ja sam ta drugarica. Naravno do skoro sam mogla da opravdam svaku svoju kupovinu, jer zašto bih kupovala nešto što mi ne treba, ali zaista sam došla u situaciju kada ne mogu da opravdam mnoge svoje poteze koji su me skupo koštali (moje sestre će likovati zbog ove izjave).

Zatekla sam se u hrpi garderobe i obuće koja je potpuno nepraktična, sama za sebe lepa, ali relativno teško uklopiva, bez barem jednog “pametnog” komada koji bi spašavao sve dane moje modne krize. Upravo zato sam odlučila da unesem neke radikalne promene u svoj život, kako bih raskinula sa rekreativnim shoppingom, bila kreativna u kreiranju svojih stajlinga, kako bih skratila vreme pripreme za izlazak i lišila sebe nervoze zbog rečenice “nemam šta da obučem”. Stoga sam odlučila da pomognem sebi, tebi, ili tvojoj drugarici koja pati od ove modne bolesti kako da odlučiš šta ti je zaista potrebno, a bez čega ćeš ipak preživeti.

U nastavku saznaj koje sve stavke treba da uzmeš u obzir pre nego što kupiš jaknu koja traje jednu sezonu, vilinski prah, pizzu sa ananasom, ili nešto drugo što je jednako besmisleno.

Definiši budžet

Prva, najbitnija, ali i najbolnija stavka putovanja ka malo pametnijem investiranju definitivno je da dobro sagledaš svoj budžet i da ga PRIHVATIŠ. Treba da znaš koliko novca možeš da izdvojiš za sebe i za potrebe kao što je shopping. Početnička greška je ukoliko budžet sagledavaš kao nešto kratkotrajno, nalik na dijetu koja ima privremeni efekat do postizanja cilja i povratak nazad. Određivanje i držanje svog budžeta je za svakoga individualan proces, tako da sama moraš odrediti svoje prioritete, kada je pravo vreme da nešto kupiš, a kada ne. Kada napraviš detaljan plan svojih finansija i kada budeš imala sliku o tome koliko novca možeš da potrošiš na sebe nećeš više osećati krivicu zbog nečega što si kupila.

Oslobodi se krivice

Kada si shoppingholičarka uglavnom se tvoji osećaji krivice svode na što sam kupila ovu torbu, a ne onu drugu, ali i na grižu savesti zbog potrošenog novca koje si mogla svakako da potrošiš pametnije, da sačuvaš za neku primamljivu shopping priliku, ili jednostavno da ih zadržiš u novčaniku. Otarasi se krivice i ne sudi sebi zašto si nešto kupila, a zašto nešto nisi. Bitno je da prihvatiš greške koje su to dovele do ove situacije i da pažljivo radiš na njima. Tri puta meri, jednom seci, dobro razmisli pre nego što odeš na kasu i pusti da tvoje odluke prenoće.

Comments