Prvi utisak je sto posto vizuelan. Pre nego što progovorite i pružite ruku, već ste u “radaru” druge osobe i ona zapaža vaš izgled. Zato izgledajte dobro. Ne preterano skockano, kao za izlazak, ali svakako uredno, bez preteranih detalja i boja, bez suviše šminke – izgledajte kao osoba kojoj je udobno u svom telu i u svojoj odeći. Da biste to postigli, mora vam zaista biti udobno. Dakle, odaberite garderobu koja je prikladna i u kojoj se istovremeno osećate dobro, ne suviše ležerno, ali ni suviše “ukočeno”, koja ne sputava vaše pokrete, u kojoj možete udobno da sedite i da se opušteno pokrećete.

Govor tela je deo prvog utiska, pa su vaši pokreti, vaše držanje, gestovi i mimika, takođe veoma važni. Što ste prirodniji i opušteniji, to je bolji utisak – ako ste lažno srdačni ili preterano distancirani, suzdržani ili stidljivi, ili pravite nagle pokrete koji deluju nezgrapno, kvarite utisak, odnosno, poručujete da ste nesigurni, da vam nije prijatno i da ste nespretni. 

To znači da vam je psihička priprema potrebna jednako kao i dobar, odnosno, odgovarajući stajling. Razmislite o tome šta ćete reći, kako ćete se rukovati, kako ćete sesti, a da ne delujete ni bojažljivo, ni previše opušteno, a ako imate naviku da nervozu kanališete uvrtanjem pramena kose, lupkanjem stopalima, igranjem prstenom ili lančićem, onda smislite kako ćete zaposliti ruke, da ne bi pravile nesvesne pokrete. Možete držati beležnicu i olovku, ili futrolu za naočari, ili fasciklu… 

Pripremite nastup – stručnjaci savetuju da posmatrate druge kao svoje vršnjake, odnosno, kao sebi ravne, a to znači da ne pokazujete pokornost, ali ni preterano samopouzdanje. Budite otvoreni, gledajte drugu osobu u oči, odgovarajte na pitanja iskreno, govorite jasno i služite se adekvatnim rečnikom, da biste pokazali svoj nivo obrazovanja i kulture, pokažite radoznalost i entuzijazam, budite ono što jeste u najvećoj meri, jer je autentičnost uvek upečatljiva i harizmatična. 

Ukoliko primetite da vas sagovornik ne prati, da pokazuje znake nestrpljenja i nepažnje, pitajte ga za mišljenje ili ga pitajte da li ste rekli nešto pogrešno, tako da bude svestan da ste prisutni i budni i da on, takođe, na vas ostavlja prvi utisak. 

Ako se stvari odvijaju povoljno za vas, nastavite da opravdavate dobar utisak koji ste ostavili, u svakoj prilici. To ne znači da treba da budete servilni, već posvećeni i odgovorni. Pokažite ono što znate, ne pravite se da znate ono što ne znate, već se potrudite da to naučite – svi vole osobe koje se ne foliraju i ne prave se da su sveznalice. 

Naslovna fotografija: instagram.com/ ananewyork

Brankica Milošević 

 

Comments