Odeća od vune ima nezgodnu karakteristiku da se skuplja, ukoliko je perete nepažljivo. Kako je došla sezona džempera, pravi trenutak je da vas obučimo kako da ispravno negujete vaše omiljene vunene komade odeće.

pranje dzempera 6 Kako da perete vunene džempere

Za početak, kao što verovatno činite i sa drugom odećom, okrenite džemper na naličje.

pranje dzempera 1 Kako da perete vunene džempere

Napunite lavabo ili mali lavor hladnom vodom i sapunom, i u nju potopite svoj džemper. Pustite ga da se u potpunosti natopi, i blago ga izmasirajte rukama. Natopljeni džemper isperite čistom vodom, takođe potapanjem u vodu, dok u potpunosti ne uklonite ostatke sapunice.

Nakon ispiranja, ceđenju pristupite tako što ćete džemper pritisnuti uz zidove lavaboa. Nikako ga ne smete uvrtati dok ga cedite, kako ne biste oštetili delikatnu strukturu vunenih niti.

pranje dzempera 2 Kako da perete vunene džempere

Sledeći najbolji korak je sušilica za veš, uključena na najnižu moguću temperaturu. Ukoliko je nemate, samo produžite uobičajeni proces ceđenja džempera, a potom ga blago prosušite fenom za kosu, dok položen stoji na peškiru.

Tek kada bude prosušen na ovaj način, tako da ga voda ne otežava i ne tegli na taj način, možete ga okačiti na sušilicu i pustiti da vazduh “završi posao”.

Jasna Stanić

 

 

 

Comments