Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Strah od budućnosti je zapravo strah od nepoznatog. Niko ne može da zna šta donosi sutra, a kamoli godine koje dolaze. Ali, to “sutra” nekako i dočekamo i preguramo, ali šta je sa tom famoznom budućnošću? Kako će izgledati? Da li će biti onakva kakva želiš da bude? Pitanja i pitanja bez odgovora, a u tebi rastu strah i anksioznost. Ipak, verovala ili ne, ovo ne muči samo tebe – strah od budućnosti, problem sa neizvesnošću i nesigurnošću u poslednje vreme se javlja kod većine mladih, naročito milenijalaca koji su već zakoračili u “odrasli život” i naprasno ne znaju šta dalje. Pa i sama imam problem sa tim! Ali, kao što vidiš, nisi sama u tome, a osim podrške koju verovatno možeš da dobiješ na svakom koraku, od ljudi koji se osećaju kao i ti, postoji i nekoliko mentalnih trikova koje možeš da primeniš onog trenutka kada ne možeš da obuzdaš svoje misli i strahove.

Ne možeš sve da predvidiš – fokusiraj se na ono što možeš da kontrolišeš!

Prva i verovatno najteža lekcija koju treba da naučiš je da, žao mi je, ništa ne možeš da predvidiš 100%. Ovo se uglavnom odnosi na velika životna ili društvena pitanja koja zaista nisu u tvojoj nadležnosti. Dakle – let it go! Ono što možeš da uradiš i na šta zapravo treba da se fokusiraš jesu one (lične) stavke koje možeš da kontrolišeš, zahvaljujući čemu ćeš se osetiti sigurnije i optimističnije. Zato, prelazimo odmah na lekciju broj dva!

Potrebno ti je nešto sigurno? Napravi plan za budućnost koji će ti uliti veru u sebe (i bolje sutra)!

Istraživanja su pokazala da nama, milenijalcima, budućnost deluje mračno i neobećavajuće zbog čega je sve više onih koji se susreću sa raznim varijantama anksioznosti i depresije uzrokovanih neizvesnošću, a kao najveći problem ističe se upravo finansijska (ne)stabilnost. Da li si uopšte znala da postoji nešto poput finansijske depresije?! Kao što sam već rekla, činjenica je da je malo stvari u koje se možeš uzdati, ali baš zato je to odličan test za tvoju veru u bolje sutra. U inat svemu, napravi svoj plan za budućnost i čvrsto se drži njega, kao nečeg što je sigurno i pouzdano. Naravno, to ne mora da bude životni plan, ali može biti onaj famozni “gde vidiš sebe za pet godina”. Kreiraj život po svojoj meri i počni da ga gradiš “ciglu po ciglu” već danas. Na taj način ćeš imati osećaj da držiš stvari pod kontrolom.

Na primer, ukoliko je jedna od stavki u tvom planu kupovina automobila jer više ne želiš da koristiš gradski prevoz i želiš više komfora i uživanja, lakšu i prijatniju vožnju kroz dan i obaveze, pristupi ovakvoj velikoj kupovini ozbiljno i (finansijski) promišljeno – odaberi auto koji će ti odgovarati i danas i u narednim godinama koje dolaze. Renault CLIO je odličan primer takvog automobila koji je dizajniran – za život! Udoban i pouzdan, na njega ćeš moći da osloniš u svim situacijama, a sama činjenica da imaš svog saveznika u ostvarivanju drugih ciljeva, automatski će te učiniti srećnijom i zadovoljnijom.

20190918 Renault Slovenia Clio Bright Visuals Grey Agency Belgrade Serbia 394 1 Male stvari koje možeš da uradiš danas   za bolje sutra!

OK, to je bio dobar primer, ali kako da znaš kako će zaista izgledati tvoja budućnost i da li će ti se svideti? Renault CLIO je i ovde na tvojoj strani i omogućava ti da se “odvezeš u svoju budućnost” tako što ćeš se prijaviti za “probnu vožnju u budućnost” – konkurs koji dvoje najkreativnijih nagrađuje mogućnošću da nakratko zavire u svoju budućnost i otkriju kako bi ona mogla da izgleda!

Ispričaj svoju priču, otkrij svoje planove i prijavi se OVDE do 3. novembra. Komisija će među najkreativnijim odgovorima 5. novembra odabrati dve osobe koje će se u periodu od 12. do 15. novembra odvesti u svoju budućnost!

Vizualizacija onoga što želiš da uradiš i čemu težiš je odličan mentalni trik da se opustiš i uveriš sebe da će sve biti u redu. Nakon što iskusiš delić svojih planova, znaćeš na čemu si, a kada znaš na čemu si – osećaćeš se srećnije, sigurnije i spremnije za sve što donosi sutra.

*Ukoliko ne želiš da učestvuješ u nagradnom konkursu i odvezeš se u svoju budućnost, svakako se možeš prijaviti za probnu vožnju i u sadašnjosti. Prvih 50 vozača koji isprobaju novi Renault CLIO na poklon dobijaju ekološku šolju za kafu!

Idi polako, dan po dan i pokušaj da ne brineš – pronađi svoju srećnu mantru koja te opušta!

U potpunosti razumem tvoju potrebu da sve iskontrolišeš i da znaš na čemu si. Ali, kao što smo već naučili, to je ponekad nemoguće! Zato, idi dan po dan, nedelju po nedelju, strpljivo radeći na svom cilju. Uspori i uzmi koliko god vremena ti je potrebno. Ponekad jeste teško ne podleći pritisku okoline i dešavanja koja možda nisu uvek toliko optimistična. U takvim situacijama, kada ti je svega preko glave, pokušaj da zadržiš pribranost i vedar duh ponavljanjem svoje mantre. Za početak, možeš da pokušaš sa: “Ja smem da brinem ali ne moram, briga mi ne koristi.” Kada god krene kovitlac misli koji ne možeš da zaustaviš, ponavljaj sebi ovu ili neku drugu, svoju mantru, dokle god je ne usvojiš i dok ti ne postane automatska misao i automatski odgovor na pojačanu anksioznost i stres. Vremenom zaista pomaže, garantujem!

Nauči da se opustiš – meditiraj!

Moram da priznam da mi je meditacija u početku ozbiljno išla na živce, kao i sva fama koja je oko ovog načina opuštanja nastala. Međutim, vremenom sam shvatila da sam zapravo sve vreme meditaciju shvatala pogrešno – nisam razumela njenu suštinu i verovala sam da se prilikom meditacije treba desiti nešto spektakularno. Ali ne! Poenta je, otprilike, samo da pokušaš da se isključiš i fokusiraš na svoje disanje. To možeš čak da radiš i dok piješ svoju omiljenu kafu – zaista ti nije potrebna neka posebna priprema, a rezultat je – opuštajuć i umirujuć!

Renault CLIO ADVERTA Fotke 990x550 3 1 Male stvari koje možeš da uradiš danas   za bolje sutra!

Strah od budućnosti je normalan – ne budi stroga prema sebi!

U ovom strahu nisi sama, zaista. Možda se o njemu ne govori, ali to ne znači da ne postoji. Pokušaj da razumeš sebe i prema sebi se poneseš kao prema najboljem prijatelju koji ima isti problem – nežno i spremno za pomoć. Pokušaj da otkriješ šta je ono što te najviše “koči” kako bi potencijalno pronašla rešenje koje za tebe najviše “radi”. A u najgorem slučaju, na kraju, moguće je da ćeš se jednostavno umoriti od toga da stalno budeš u strahu i grču i jednostavno ćeš sve pustiti, iskreno verujući u ono – šta bude biće!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Ivana

Editors choice