Pore na licu predstavljaju jedan od najupornijih problema sa kojima se svakodnevno susrećemo kada je nega kože u pitanju. Postoji mnogo saveta kako da vodite računa o svojim porama, od kojih su najpoznatiji saveti da će ih tuš hladnom vodom umanjiti a negovanje vrelom vodom i peškirom otvoriti – ali nije sve baš tako jednostavno, jer pore nisu kao vrata koja se lako otvaraju i zatvaraju. I ne možemo zaista da ih smanjimo. Ali evo šta možemo da učinimo po pitanju pora.

Za početak – šta su zapravo vidljive pore?

Pore nisu samo male tačke na našim licima. One su zapravo mali otvori kroz koje naša koža diše i luči znoj, odnosno prirodno ulje koje naša koža proizvodi. Obe vrste pora su krucijalne za zdravo funkcionisanje naše kože, a prosečna osoba ima čak oko 20 000 pora na svom licu. U suštini pore na našem licu nisu izrazito vidljive, ali ogledala koja uvećavaju čine ih takvim, a samim tim čine nas nesigurnim po pitanju našeg izgleda, iako zapravo nema razloga da se stidimo pora – koja ima svaka osoba na ovoj planeti.

Šta izaziva izrazito vidlljive pore?

Suštiniski, veličina pora određena je genetikom svakog od nas. Ipak, ukoliko ste često izraženi prljavštini i toksinima, koža vam proizvodi više ulja i nosite često tešku šminku – postoji šansa da će se vaše pore od preterane popunjenosti navedenim stvarima raširiti i biti vidljivije nego inače. Takođe, kako starimo koža oko pora će nam se opuštati, pa će same pore izgledati veće. Takođe, ukoliko ne želite veće pore izbegavajte i jako sunce, koje dehidrira kožu – pa ona samim tim mora da producira više prirodnog ulja što izaziva širenje pora.

Comments