Evo baš danas ću uzeti lep notes, onako rozi ili dijamantski plav. Uzeću prelepu olovku, koja ostavlja jak trag i koja ima malo više mastila. Pisaću najlepšim iskošenim slovima. Pod broj 1 napisaću: “U narednom periodu ću pronaći dodatne načine da zaradim još malo više novca”, “zdravije ću se hraniti”, “vežbaću svakog dana, ujutru i uveče”, “upisaću kurs koji me zanima” i tako ću pisati sve do broja 50. I onda ću se super osećati i misliću kakav sam carica jer sam konačno krenula u realizaciju. A onda ću sutradan gurnuti taj notes ispod hrpe izveštaja koje treba da završim ili će ga nakon nekoliko dana naći ispod jastuka, jer ću verovatno zaspati pisajući moje ciljeve. 

Onda će me naravno mrzeti da ustajem ranije ujutru i da vežbam, a nikako neću odolite mirisu krofni iz obližnje pekare na putu do posla. I kako vreme bude prolazilo, moj lepi najlepši notes će ostati da skuplja prašinu i onda ću kroz nekoliko meseci opet kupiti novi i napisati donekle iste ili slične ciljeve.

Priča i tvog života, kažeš? To je normlano, naša motivacija ne traje dugo i ako ne znamo kako da je malo produžimo odoše naši ciljevi na tavan  da čekaju neka bolja vremena i neku bolju mene. Ali od čekanja nema ništa.

Saglasni ste da nešto mora da se promeni. To je činjenica. Ovako nasumično pisanje ciljeva, bez bilo kakve osnove, plana i najvažnije AKCIJE, neće doneti ništa. Samo razočarenje sobom.

Niko ne kaže da je jednostavno postaviti ciljeve i iako se čini da je to lako, na žalost uverili smo se hiljadu puta da ipak to ne znamo da radimo. Zato ti predlažemo neke korake koje treba da postaviš, kako bi se konačno krenulo u tu toliko potrebnu realizaciju:

Podeli ciljeve po kategorijama

Opšti ciljevi daleko su od ostvarivih. Želiš da se obogatiš, da nađeš ljubav, da budeš srećna. Sve su to različite oblasti. Vrlo je važno da podeliš svoje ciljeve po kategorijama. To možeš raditi u nekoj tabeli na lap topu ili možeš istu tu tabelu nacrtati u svoju sveščicu ili prelepi notes, ako ga imaš. Podeli ciljeve na finansijske, lične, zdravstvene i slično. Tako će ti biti mnogo lakše i tako ćeš moći da odrediš prioritete.

Precizno definisanje cilja, datuma ostvarenja, postupnih koraka 

Želim da budem srećna/srećan… Šta za tebe znači sreća, kako ćeš znati da si srećna ili da si srećan, šta uključuje ova želja, koji su koraci. Previše opšta želja. Moraš da je definišeš, odnosno moraš da definišeš ovaj cilj. Prvo jasno napiši šta je tvoj cilj. Zatim napiši datim, jer bez datuma naši ciljevi su ništa.

Vrlo je važno da navedeš merljive ciljeve i da ih podeliš na korake. Tako ćeš uvek znati dokle si stigla i šta ti još ostaje. Budi uvek realna.

Comments