Najviše bismo voleli da sve traje večno i da ništa nema svoj rok trajanja, ali to ipak nije moguce. Kao i sve, tako i šminka ima svoj rok trajanja, a mi se vrlo često opuštamo kada je reč o tome, i koristimo je kao da ima antikvitetsku vrednost. Puni su nam neseseri, fioke i razni ormarići proizvoda koji su kupljeni godinama unazad, ali smo mi emotivno vezani za njih, i ne želimo da ih se rešimo, jer možda baš ta boja ruža prestane da se proizvodi, a ta je jedna jedina, posebna.

Vreme je da zavirite u svoje nesesere, skupite hrabrost i rešite se proizvoda koji imaju više staža u vašem životu, nego vi na vašem poslu.

photo 1515688594390 b649af70d282 Kako da prepoznate koji je rok trajanja šminke

Kako da znate koji je rok trajanja šminke?

Rok trajanja jasno je ispisan na svakom proizvodu, i ima oznaku koja označava koliko dugo proizvod možete koristiti nakon otvaranja. Ukoliko se vremenom rok trajanja obrisao, a i vi ste zaboravii kada ste proizvod kupili, možete na osnovu drugih znakova da vidite da li je rok istekao. Najčešće su to promene u izgledu i mirisu proizvoda, i ukoliko do njih dođe, proizvod odmah bacite.

Najteže nam pada odvajanje od ruževa. Ruž je, kao i olovka za usne, dobar za upotrebu oko godinu dana, nakon toga sevpreporučuje da ga ne koristite, a to retko ko od nas radi. Ali, vreme je da neke stvari promenimo, jer šminka nakon isteka roka može da izazove mnoge neprijatnosti na licu, a to nam ne treba.

Maskara ima najkraći rok trajanja. Preporuka je da je koristimo 3 meseca i nakon toga bacimo. Ona je podložna skupljanju bakterija, zbog stalnog otvaranja i vraćanja četkice unutra. Kada je ponovo stavljamo na oči, pored toga što može da nam donese bakterije, može da izazove i iritaciju očiju. Ne može joj se produžiti rok trajanja, dodovanjem vode i sl. Tako da se ne zavaravajte, nego je se rešite pre nego što vam izazove veći problem.

Comments