Slika koju imate o životu koji ste zamislili najčešće se ne poklapa sa životom koji imate. U najboljem slučaju, u nekoliko glavnih tačaka ono što živite malo liči na ono što ste smislili. I to vas brine, jer vam daje utisak da niste uspešni i stvara vam naboj. Možda bi trebalo samo da promenite perspektivu i da se usredsredite na osećaj, umesto što držite pažnju na slikama u svojoj glavi? Evo kako to da uradite. 

Setite se koliko puta ste zaista bili srećni, kada ste dobili ono što ste mislili da želite. Šta se dogodilo nakon što ste ostvarili vezu za kojom ste žudeli? Posao za koji ste se borili? Više novca? Velike su šanse da je osećanje zadovoljstva i trijumfa bilo trenutno i prolazno, i da se situacija u realnosti razvijala tako da ste ubrzo opet počeli da se preispitujete i nervirate.

Setite se svih onih nesavršenih ljudi koje ste u životu upoznali, koji su iskusili ljubav, zadovoljavajući brak, dobre poslove – koji su bili zadovoljni svojim životom i nisu se mučili pitajući sebe da li to zaslužuju i da li su dovoljno dobri. Neka vam to bude dokaz da ne morate biti savršeni da biste bili srećni i ispunjeni. 

Šta biste radili da nema društvenih mreža? Čime biste se bavili večeras? Čemu biste težili u karijeri, koliko knjiga biste pročitali, šta bi vas zanimalo i držalo vam pažnju? U čemu biste uživali u anonimnosti i privatnosti svog sveta, bez potrebe da upravljate sadržajima koje će drugi videti?

Šta biste radili da nema novca? Ovu vežbu mnogi odbacuju kao nerealnu, ali treba dublje razmišljati, da biste shvatili poentu. Ne radi se o tome da otkrijete šta biste radili da ne morate uopšte da brinete o novcu, već o onome što biste mogli da uključite u svoj svakodnevni život. Da li biste otišli negde na odmor, zadržali posao koji radite? To vam daje mogućnost da se orijentišete u odnosu na ono što vam je u životu zaista važno i da više cenite ono što imate, ili da osmislite kako da nešto promenite.

Napravite foto-album srećnih trenutaka. Ne morate vi biti na fotografijama, već fotografišite sve oko sebe – onako kako to vidite kad ste srećni, ispunjeni, zadovoljni. Ne objavljujte ih na Instagram, već se ovim folderom služite da prizovete osećanje koje ste iskusili kad ste fotografije napravili. Videćete razliku između onoga što ističete kao sliku svog života koja je namenjena drugima, i onoga što čuvate za sebe.

Ko su oni koji vas osuđuju? Da li vas osuđuje neko ko vam je zaista blizak i važan? Osuda je uglavnom u vašoj ideji o tome šta drugi ne odobravaju i u tome da niste dovoljno prilagođeni onome što odobravaju. Dakle, osuda je u vašoj glavi – oni koji vas usuđuju zapravo su amorfna masa, koja realno ne utiče ni na jedan segment vašeg života.

Comments