Biti ljubomoran nije zabavno niti zdravo, ni po vas ni vašu okolinu. Ljubomora je osećanje koja karakteriše sve međuljudske odnose, bili oni prijateljski, ljubavni ili porodični. Iako nije najprijatnija emocija, ona je svakako deo ljudskog iskustva, baš kao i sva ostala osećanja. Prema psiholozima, kod čoveka je prisutno 6 osnovnih emocija – radost, ljubav, strah, ljutnja, tuga i iznenađenje. Ljubomoru svrstavaju u ljutnju, a njoj slični osećaji su ozlojeđenost i razdražljivost. Morate je prihvatiti kao normalnu pojavu jer ne postoji način da se u potpunosti otarasite tog osećanja. Ipak, postoje načini na koje možete prevazići ljubomoru koju osećate i tu energiju kanalisati u pozitivnom smeru.

Priznajte da ste ljubomorni

Napredak možete postići tek onda kada sebi priznate svoje greške. Prihvatanjem da gajite negativne emocije prema nečemu ili nekome detektujete problem i shvatate na čemu treba da poradite. Najbolji rezultat ćete postići ukoliko izdvojite par minuta i analizirate situacije, pokušavajući da shvatite koji događaj je bio okidač za uzrokovanje ovog osećanja. Iako izgleda bezazleno i površno, osećanje ljubomore može biti posledica događaja iz ranog detinjstva ili prošlosti, uzrokovano različitim faktorima.

Vratite se u stvaran život

Beskrajno skrolovanje po društvenim mrežama je najlakši način da vas za kratko vreme preplavi osećaj zavisti i ljubomore. Istraživanja su pokazala da je čak 60% ljudi ljubomorno na živote drugih na osnovu onoga što su videli na društvenim mrežama. Ukoliko ste i sami iskusili ovaj osećaj, znate da niko drugi nije kriv za situaciju u kojoj ste se našli osim vas samih. Kada se sledeći put nađete u ovakvoj situaciji, pokušajte da se fokusirate na trenutak u kom ste sada i vratite u stvarnost. Meditirajte, prošetajte, pišite ili jednostavno ostavite telefon u drugoj sobi. Trava možda izgleda zelenije na drugoj strani, ali ne zaboravite da niko ne predstavlja svoj stvaran život na Instagramu.

Comments