5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

1/2

Često čujete i čitate savete kako treba da stavite sebe na prvo mesto, da odredite svoje prioritete i u sklopu tih saveta, kako je značajno da naučite da kažete NE, odnosno, da odbijete da uradite ili pristanete na nešto što vam ne odgovara. Mnogi ljude (a žene pogotovu) osećaju se loše kad žele nekog da odbiju, osećaju strah da će se taj neko naljutiti, da će ga povrediti, ili uvrediti, ili imaju osećanje krivice ako odbijaju nešto što bi nekome pomoglo. Možda će vam biti od koristi da znate i uvežbate neke načine na koje možete pristojno odbiti ponude, predloge i zahteve koji vam iz bilo kog razloga ne odgovaraju. A korisno je i da znate da je sasvim dovoljan razlog da kažete NE, to što za nešto nemate volje i energije, što ste hteli baš nešto drugo da radite u tom terminu – a to drugo ne mora da bude važno nikome osim vama, jer ste možda hteli da odspavate, ili da izađete u šetnju, ili da budete sami i ne radite ništa.

U suštini, to znači staviti sebe na prvo mesto, a trenuci u kojima zbog sebe treba da odbijete nekog drugog, predstavljaju ispit na kome treba da pokažete da li ste savladali tu lekciju. Evo nekih varijatni načina da kažete NE na pristojan način, koji će sačuvati vaše granice i neće pokvariti vaše odnose sa osobom koju odbijate. Još jedna napomena – vi ne odbijate osobu, nego njen predlog, ili zahtev, koji vam ne odgovara. U nekom sledećem trenutku, ta osoba će imati zahtev ili predlog koji ćete prihvatiti – imajte to na umu, da biste predupredili osećanje krivice i da biste to, ako je potrebno, objasnili i osobi kojoj govorite NE.

Žao mi je, ali ne mogu, nikako mi ne odgovara.

To je jednostavna rečenica, koju ćete lako izgovoriti. Ne morate davati nikakvo objašnjenje zašto i većina ljudi će prihvatiti odbijanje bez nekog insistiranja, jer ste jasno rekli da vam ne odgovara. Osobe koje imaju pravo da vas pitaju o razlozima, to verovatno neće ni učiniti, jer ne moraju da znaju vaše razloge da bi poštovali vašu odluku, a ako neko baš insistira, nagovara vas i ispituje o razlozima, ponovite rečenicu i dodajte “ne uklapa mi se u raspored” i promenite temu, ili završite razgovor.

Editors choice