WE LOVE: #musthave patike koje ćeš viđati svuda tokom narednih meseci

Uvod u leto u Beogradu: Šta ne smeš da propustiš tokom juna

Jednostavni trikovi da ubrzaš metabolizam i pripremiš telo za leto

Održivost kao budućnost mode iliti zašto treba da daš prednost klasici

Kako da prevaziđeš strahove i ostvariš svoj najveći cilj

3 najneprijatnije situacije + kako da se izvučeš

O ovome se ne priča: Bubuljice i nesavršenosti na koži kod odraslih žena + kako ih se rešiti!

Beauty Talks: Kako da ti koža bude glatka duže vreme?

U fokusu: Ovaj uređaj za uklanjanje dlačica koriste sve influenserke – i oduševljene su rezultatima!

Sara Jo ti otkriva kako da pronađeš odgovarajuću nijansu crvenog karmina!

1/2

Često čujete i čitate savete kako treba da stavite sebe na prvo mesto, da odredite svoje prioritete i u sklopu tih saveta, kako je značajno da naučite da kažete NE, odnosno, da odbijete da uradite ili pristanete na nešto što vam ne odgovara. Mnogi ljude (a žene pogotovu) osećaju se loše kad žele nekog da odbiju, osećaju strah da će se taj neko naljutiti, da će ga povrediti, ili uvrediti, ili imaju osećanje krivice ako odbijaju nešto što bi nekome pomoglo. Možda će vam biti od koristi da znate i uvežbate neke načine na koje možete pristojno odbiti ponude, predloge i zahteve koji vam iz bilo kog razloga ne odgovaraju. A korisno je i da znate da je sasvim dovoljan razlog da kažete NE, to što za nešto nemate volje i energije, što ste hteli baš nešto drugo da radite u tom terminu – a to drugo ne mora da bude važno nikome osim vama, jer ste možda hteli da odspavate, ili da izađete u šetnju, ili da budete sami i ne radite ništa.

U suštini, to znači staviti sebe na prvo mesto, a trenuci u kojima zbog sebe treba da odbijete nekog drugog, predstavljaju ispit na kome treba da pokažete da li ste savladali tu lekciju. Evo nekih varijatni načina da kažete NE na pristojan način, koji će sačuvati vaše granice i neće pokvariti vaše odnose sa osobom koju odbijate. Još jedna napomena – vi ne odbijate osobu, nego njen predlog, ili zahtev, koji vam ne odgovara. U nekom sledećem trenutku, ta osoba će imati zahtev ili predlog koji ćete prihvatiti – imajte to na umu, da biste predupredili osećanje krivice i da biste to, ako je potrebno, objasnili i osobi kojoj govorite NE.

Žao mi je, ali ne mogu, nikako mi ne odgovara.

To je jednostavna rečenica, koju ćete lako izgovoriti. Ne morate davati nikakvo objašnjenje zašto i većina ljudi će prihvatiti odbijanje bez nekog insistiranja, jer ste jasno rekli da vam ne odgovara. Osobe koje imaju pravo da vas pitaju o razlozima, to verovatno neće ni učiniti, jer ne moraju da znaju vaše razloge da bi poštovali vašu odluku, a ako neko baš insistira, nagovara vas i ispituje o razlozima, ponovite rečenicu i dodajte “ne uklapa mi se u raspored” i promenite temu, ili završite razgovor.

Editors choice