Zastupate stav da je najbolji provod onaj koji je neočekivan i neplaniran i nemate poverenja u organizovane zabave, utvrđenog datuma i broja zvanica. Vaš duh ima potrebu za slobodom, za avanturom – makar onom dozom koja je moguća u tesnim okvirima svakodnevice, gde se suviše toga odvija po unapred zacrtanom i utvrđenom planu.

Ali ako stvari koje volite ne ubacite u te utvrđene planove, nastojeći da ih na taj način sačuvate od habanja i rutinske upotrebe, onda dolazite u opasnost da baš ono u čemu najviše uživate, najređe radite, jer ne morate, jer nije po rasporedu, a ne stižete da pronađete za to dovoljno vremena van rasporeda. Na ovaj način, svakodnevica vas primorava da se držite nekih planova i rutine i ne dozvoljava vam da budete potpuno slobodni i komotni po pitanju svog vremena i akcija.

Da biste održali balans između svog nekonformističkog duha i zahteva za dnevnim rasporedom i planiranjem, potrebno je da razvijete disciplinu koja će vam omogućiti da se držite programa i da u taj program ubacite sve ono što želite da radite. Dešavaće vam se da nemate volje za to, samo zato što imate otpor prema zacrtanim terminima, ali tada samo počnite – otpor ćete prevazići kroz aktivnost. Svoju potrebu za impulsivnim odlučivanjem i menjanjem planova i rutine, zadovoljićete na druge načine – tako što ćete iznenada odlučiti da izađete u restoran, umesto da spremate ručak (ili obrnuto), što ćete prihvatiti poziv koji niste očekivali, ili se u roku od pola sata spakovati i otići negde da provedete vikend. Tako ćete sebe nagraditi za disciplinu koju praktikujete tokom ostatka radne svakodnevice.

Naslovna fotografija: instagram.com/fasheditorials

Brankica Milošević

Comments