Počni da postavljaš pitanja sebi 

Kada sebi počnete da postavljate konkretna pitanja i pitanja, koja gađaju direktno u metu, promeniće vam se perspektive. Ovo su jednostavna pitanja na koja treba da odgovoriš prilično iskreno i nemoj da se štediš, slobodno nahvali sebe. To je nešto što će samo tebi služiti.

Koje su stvari koje te ispunjavaju, šta voliš da radiš, u čemu si zaista dobra, koji je tvoj prirodni talenat? Slobodno nabroj sve te sitnice koje ti padaju na pamet, ne štedi reči, maštu ni sećanje.

Šta si volela da radiš kada si bila mala, a i dalje te usrećuje i ponekad radiš? Često talente koje smo koristili kaa smo bili mali zapostavljamo ili jednostavno mislimo da su to dečija posla. Međutim, vrlo često iz tih tako jednostavnih stvari možemo da otkrijemo šta nas zaista ispunjava i dalje i sada kada smo veliki.

Šta sada voliš da radiš kada si odrasla osoba, koje te to stvari istinski usrećuju i hrane ti dušu? Ne razmišljaj samo o poslu, već i o svakodnevnim aktivnostima. Usrećuje li te spremanje hrane, planinarenje, sređivanje vrta, pisanje pesama? Sve dolazi u obzir.

Seti se nekog teškog perioda u životu i zapiši korake kako si sve to prevazišla. Ovo pitanje je vrlo važno, jer ćeš možda u sebi naći ono što te je u tim momentima zaista činilo srećnom i možda se baš tu krije nešto što će obeležiti naredne godine tvog života.

Kako zamišljaš idealan život? Zamisli sve što želiš, kako bi želela da se osećaš i kada ćeš znati da si postigla to što si želela. Dobro razmisli.

Distanciraj se od većine toksičnih stvari u svom okruženju 

Pokušaj da se distanciraš od većine toksičnih stvari u svom životu. Jasno je da je apsolutno izbegavanje svih stvari nemoguće, ali je vrlo moguće odstraniš neke ljude i situacije iz svog života. Zato kreni već od danas. Nekada smo previše fokusirani na te stvari da jednostavno ne možemo da vidimo druge lepe stvare. Dakle sve te toksičnosti ti zaklanjaju vidike, koji možda kriju baš nešto specijalno za tebe. 

Postavi cilj 

Ovo je jako važno, ne samo u pronalaženju životne svrhe, nego i u boljem organizovanju tvog života, od dnevnih aktivnosti, do dugoročnih planova. Nemoj previše da se opterećuješ, niti da postavaljaš ciljeve koji su nedostižni i koji nisu tvoji. Ako imaš strast prema nečemu i nekako si uvek želela da kreneš u tom smeru, ali ništa nisi preduzimala, sada je vreme da se malo potrudiš, napišeš korake kako da ostvariš svoj cilj i kreneš da ih realizuješ. Da, biće verovatno i prepreka i pritisaka, ali ne treba da odustaješ, jer zapamti da se svaki trud jednom isplati.

Probaj da ne razmišljaš više tako negativno, već se fokusiraj na sve to što ti taj cilj može doneti. Utvrdi koja su tvoja ograničavajuća uverenja i preskoči ih. Ne služe ti, samo te sprečavaju u daljim planovima. Takođe, vrlo je važno da postaviš rokove, ali realne. Samo tako ćeš znati da li se nešto dešava i da li napreduješ na svom putu sazrevanja i otkrivanja.

Još jedna dobra tehnika koju preporučuju psihoterapeuti jeste da o svojim ciljevima razgovaraš sa prijateljima, koji te podržavaju.

Idi prema svetlu koje te vuče, prati svoje osećaje, strast, a ako u jednom trenutku više ne osećaš da te nešto ispunjava, preispitaj šta je to što te muči, šta ti smeta. Sasvim je legitimno i da ti se promene ciljevi, ali znaj da nikada ništa nisi izgubila ako je tebi u bilo kom trenutku bilo lepo.

Naslovna fotografija: www.instagram.com/carodaur

Jelena

Comments