Nešto neprijatno vam se dogodilo, u vezi, na poslu, na ulici. Ako ste veoma osetljivi, male neprijatnosti će vas danima opterećivati i stalno ćete vrteti film u svojoj glavi i iznova ih proživljavati. A i najstabilnije osobe, koje ne važe za neke emotivce, biće uzdrmane lošim iskustvima koja im menjaju život (raskid, gubitak posla, sukob sa prijateljem…)

Nije važno da li je razlog krupan, ili beznačajan, važno je kako se vi osećate – a kad se osećate loše, jer vas je nešto potreslo, uznemirilo, razočaralo, povredilo, potrebno vam je da to prevaziđete. To ne znači da ćete izbeći da se neko vreme osećati loše, nego da ćete se posle tog iskustva osećati osnaženo. Psiholozi predlažu sledeće strategije:

Ne izgovarajte sve što vam padne na pamet

Kada razgovarate sa nekim zbog koda se osećate uznemireno, od čijeg prisustva vam je loše, skratite razgovor, nemojte davati povoda da se on produžava. Ukoliko se dijalog zaoštrava, ne morate se prepustiti negativnim osećanjima – ne izgovarajte ono zbog čega biste posle mogli da zažalite i da se dugo osećate loše. Uzmite pauzu, recite da niste u stanju da razgovarate produktivno i da vam je potrebno neko vreme da razmislite i da se ohladite. Ljutnja će se potrošiti, a vi ćete kasnije biti zahvalni sebi što se niste upustili u svađu.

Ne reagujte, sačekajte

Možete da izaberete svoju reakciju – iako se osećate prozvano i izazvano, ne morate da se upecate na to i da brzobleto reagujete. Dajte sebi vremena za razmišljanje, sačekajte i vidite šta će se dalje događati. Ako važite za osobu kratkog fitilja, pomislite – možda taj ko vas izaziva računa na to i želi da vas dovede u neprijatnu situaciju koristeći vaš temperament. Iznenadite ga – ne reagujte.

Ne tražite krivca

Skloni smo da analiziranjem situacija iz prošlosti otkrijemo krivca za svoje probleme i svoja osećanja, a to je destruktivno. Jednako je loše i da okrivljujete sebe, to događajima iz prošlosti daje snagu i moć da upravljaju vašom sadašnjošću. Šta god da je bilo, prošlo je. Oprostite sebi i drugima i nastavite dalje. To neće biti lako, ali je jedino konstruktivno i pozitivno.

Ne donosite zaključke bez dubljeg uvida

Zašto je neko nešto uradio ili rekao? Ne znate. Možete da napravite hiljadu pretpostavki, ili da odaberete onu koja vam se čini najlogičnija, ili da nastavite da pogađate. Nemojte. Ostavite drugima njihove motive i razloge i ne gubite vreme. Ako vam je potrebno da razumete, da biste mogli to da prevaziđete, znajte da obično ništa nije onako kako deluje na prvi pogled, a i da nečije loše ponašanje obično nema nikakve veze sa vama, nego sa ličnim demonima, sa kojima se neko bori. Zaključite da je tako kako je i izmaknite se, koliko god je moguće.

Comments