Tokom godina suočiš se sa činjenicom da je starenje neizbežno, koliko god to strašno zvuči… U tinejdžerskim danima prihvataš da ti se telo menja, u 20-ima opet trpiš gadnu promenu kada vidiš da ti se sve ono što si mogla da pojedeš u srednjoj školi zastrašujuće brzo lepi, a onda kada ulaziš u 30-te promene počnu da se pojavljuju i na tvom licu. Koliko god anti-age kremica i losiona da naneseš istina je da će se borice svakako pojaviti, samo je pitanje kada. Sigurno si čula za bore koje nastaju kao posledica stresa, e pa ta priča nije samo mit i velik stres zaista ima kao posledicu prerano formiranje bora na licu. Stres je kao i starenje neizbežan, ali postoje neke stvari koje možeš da uradiš kako bi proces starenja barem malo odložila. Veruj mi, za ove stvari nisi previše mlada i ove navike treba da postanu deo tvoje rutine kako bi ti 30-te bile znatno lepše. 

Kako stres utiče na tvoju kožu?

Kada smo pod stresom ne spavamo adekvatno, ne vežbamo učestalo koliko bi trebalo, a i naša ishrana često pati. Svi ti faktori imaće negativno dejstvo ne samo na tvoje zdravlje, već neizbežno i na tvoju kožu. “Stresne bore” su rezultat jakog psihološkog stresa, kao i različitih stresora iz neposrednog okruženja (toksini, izlaganje suncu itd). Prepoznaćeš ih tako što se najčešće pojavljuju u predelu čela i između obrva, a te borice su drugačije poznate kao linije zabrinutosti. Izvori stresa mogu biti posao, finansijska situacija, životno okruženje, ali i pored toga neke od nas imaju veće predispozicije za stvaranje bora nego druge. Telomeri su krajevi hromozoma koji su zaduženi za stvaranje “bora stresa”, a kod ljudi koji su duži vremenski period izloženi stresu, telomeri se skraćuju i bore se pojavljuju. Međutim, ovakve bore ne treba mešati sa starenjem, jer na starenje utiče smanjenje kolagena i elastina, a već u 20-im godinama počinje smanjivanje kolagena. Iako starenje ne možemo zaustaviti, bitno je da probamo da ga usporimo prilagođavanjem svojih životnih navika.

Kako da sprečiš “stresne bore”?

Izbegavanje stresa zvuči kao bajka, jer toliko je lakše to reći, nego uraditi. Evo nekoliko saveta kojih treba da se pridržavaš kako bi usporila stvaranje bore i kako bi redukovala stres.

Kreiraj rutinu: Pronađi neko aktivnost koja te ispunjava, kao što su trčanje, treniranje, čitanje, meditacija ili pisanje dnevnika. Dnevna rutina utiče na redukovanje stresa i pomaže nam da postanemo otporni na njega.

Hidriraj se: Zlatno pravila zdravog i uspešnog života uvek je hidratacija. Voda je zaista piće koje nam može koristiti na toliko potpuno drugačijih nivoa. Kada si pod hroničnim stresom, vrlo je lako da zaboraviš na pravilnu hidrataciju, a vodom neguješ kožu i spolja i iznutra. Dovoljna količina vode odmah će vratiti svežinu tvom licu.

Kontroliši svoj životni stil: I sama znaš koliko je zdrav način života bitan za tvoju kožu, a značajan je i za redukovanje stresa. Iako će ti možda zvučati suludo, potrudi se da regulišeš svoju ishranu, smanjiš unos alkohola, izbegavaš duvanski dim i često praktikuješ različite tehnike disanja.

Spavaj: San je vreme kada se sva oštećenja na tvojoj koži popravljaju, te bi zaista bilo korisno da tvoj san traje osam sati. Možda misliš da je to nemoguće, ali probaj da ustališ neke normalno vreme u koje ideš na spavanje, kako bi ti i ustajanje lakše palo.

Koristi kremu sa zaštitnim faktorom: Kreme sa zašitnim faktorom imaju presudnu ulogu u tvojoj nezi kože lica. Koristi kremu za sučanje sa faktorom 30 uvek, pa čak i kada je zima. Tvoja kože će ti za par godina biti jako zahvalna.

Stimuliši kolagen: Tretmani za stimulaciju kolagena pomoći će u sprečavanju i ublažavanju borica.

Naslovna fotografija: instagram.com/overglowedit/

Miona

Comments