Svi mi imamo sposobnost da se nosimo sa problemima koji su nas snašli i da pronađemo u sebi odgovore na ključna pitanja. Međutim, u kriznim situacijama osećamo strah i bespomoćnost i zaboravljamo da komuniciramo sa svojom mudrošću. Ona je i dalje u nama, samo treba da joj se obratimo i da zatim oslušnemo i razaberemo njen glas u buci misli koje nas opsedaju i brinu. Kad se nađeš u teškoj situaciji, umesto da se pitaš šta nije u redu sa tobom, zašto se to baš tebi događa, da se opterećuješ osećanjem krivice ili pokušavaš da krivicu prebaciš na druge, postavi prava pitanja i uputi ih svojoj unutrašnjoj mudrosti.

Da li treba ovaj problem da rešavam, ili da prihvatim nastalo stanje? Ili treba da se distanciram?

Kako uopšte da pristupiš traženju odgovora? Mudrost nije čarobni štapić, koji će odjednom doneti rešenje. Mudro je krenuti redom. Prvo ispitaj sve mogućnost da nađeš rešenje. Posavetuj se sa osobama od poverenja, kao i sa stručnjacima. Potraži rešenje na više strana i više načina.

Kad potrošiš ovu mogućnost, onda razmatraj sledeće dve. Radeći po redu, jasnije ćeš razmišljati i imati osećaj da si organizovana i delotvorna, a to će osloboditi tvoj um od straha, impulsivnosti i preterane brige – tada se glas mudrosti jasnije čuje.

Ko bi mi mogao da pruži dobar savet? Ko je već rešio takav problem?

Mudro je razmeniti iskustva sa ljudima. Kad počneš da pričaš o tome šta te muči, obično se jave osobe koje su imale sličan problem, ili znaju nekog ko ga je imao. One imaju dragocene savete, odnosno, mogu da ti kažu kako su se izborile sa tim problemom, da li su ga rešile ili su promenile svoj stav i prilagodile se. Tuđe iskustvo ne mora da bude smernica za tebe – ali može da te podseti da svako ima svoj način i pristup i da ono što je bilo delotvorno za nekog drugog, tebi nije prihvatljivo, pa zato treba da pronađeš ono što jeste. Osim toga, laknuće ti kad shvatiš da nisi sama sa svojim problemom i da te ljudi razumeju, saosećaju i dele tvoje iskustvo – to je psihološko rasterećenje, koje ti daje osećaj da si prihvaćena i da ništa nije toliko strašno kao što je tebi izgledalo dok si bila sama sa svojim brigama.

Comments