Centar tvoje kuće ili stana je dnevna soba, koju koriste svi ukućani – to je srce tvog doma i potrebno je da dobra energija slobodno protiče, a da se loša čisti i odlazi. Feng šui predlaže najbolje načine da održiš protok pozitivne energije, za dobrobit svih ukućana, kao i gostiju koji ti dolaze.

Idealno je da dnevna soba bude u neposrednoj blizini ulaznih vrata, jer će tako prikupiti više dobrih vibracija, kao i da bude u obliku pravougaonika, u kome je nameštaj poređan u krug. Kružni raspored omogućava da uglovi ostanu slobodni – nameštaj ne treba gurati uza zid i u uglove.

Plafon treba da bude visok, kako bi energija slobodno kružila čak i kad je soba puna ljudi.

Garnitura za sedenje (kauč, ugaona garnitura, fotelje) treba da bude udobna i postavljena tako da može da se prolazi, a i da svako ko sedne, može nesmetano da razgovara sa ostalima. Ukoliko nema puno detalja u sobi, boja tog nameštaja može da bude upadljiva i intenzivna, odnosno, nameštaj se može osvežiti pokrivačima i jastučićima u jarkim bojama, kao što crvena, narandžasta, roze, jer one zrače energijom dobrog raspoloženja. Muzički i ostali električni uređaji nikako ne treba da budu u centru, kako ne bi ometali komunikaciju.

Kabasti komadi nameštaja (kauč, ormar, biblioteka) ne bi trebalo da stoje nasuprot vratima, kao ni suviše blizu vrata, jer tako blokiraju energiju.

U uglovima dnevne sobe mogu da stoje lampe, saksije sa sobnim biljkama, vaze sa cvećem, akvarijum ili kućna fontana. Prijatan porodični boravak u dnevnoj sobi podstaći će pastelna boja zidova – zelena, plava ili žuta.

Comments