Svakodnevna meditacija je veoma korisna, ali ako je shvatate samo kao još jedan zadatak, još jedan posao koji treba da odradite u danu, uspevaćete da na nju zaboravljate. A kad se setite, neće vam ići, osećaćete se frustrirano i zaključićete da ako vas samo dodatno nervira nešto što treba da vas opusti, onda bolje da to i ne radite. Tako funkcioniše um, sprovodi sabotaže i pronalazi izgovore. Meditaciji ne treba da pristupate ambiciozno, očekujući od sebe da postignete uspeh i da vidite brze rezultate, jer to je još jedna ego-manipulacija uma. Meditativna praksa spada u rad na sebi, upoznavanje sebe, podizanje svoje svesti, a to su veštine koje nisu bliske zapadnjačkim vrednostima i nove su za nas. Pristupajući meditaciji, pristupate svom unutrašnjem životu i nesvesnim sadržajima, posmatranju sebe na način koji tek treba da upoznate i usvojite. Zato počnite skromno, bez nekih očekivanja i zacrtanih ciljeva, a ovo su neke smernice koje mogu da vam budu korisne.

Ne postoji neuspešna meditacija

Ne treba ništa spektakularno da se desi, osim da se opustite, a možda će vam to biti baš najteže od svega. Ne možete se opustiti dok ne prigrlite koncept opuštanja i dok ne usvojite tehniku koja vam je bliska. Kad iskusite telesno i mentalno šta to znači opustiti se, bićete u stanju da se za kratko vreme opustite i odmorite, a dotle, sve što treba da radite jeste da meditirate svakog dana po nekoliko minuta. Bitno je da to radite svakodnevno, da biste uveli koncept meditacije u svoju svakodnevicu, da biste ga prihvatili. Prosto rečeno, da biste stvorili naviku. Kad vam to postane uobičajeno, moći ćete dublje da uđete u priču.

Um će vas ometati

Hoćete da postignete unutrašnju tišinu i jasnoću, a za to je potrebno da umirite svoj um, da gurnete misli u drugi plan, a to neće uvek ići. Ponekad će vaš um biti spreman na saradnju i lako će se utišati, a ponekad vam uopšte neće dati mira, misli će se rojiti i zujati vam u glavi, stvarajući unutrašnju buku, koja sprečava pristup unutrašnjoj tišini. Ali to je posao uma – da razmišlja. Vremenom ćete naučiti da zanemarite buku uma, da je zaobiđete i siđete ispod nje, u onaj deo sebe gde se nalazi vaša istina, svrha, radost i mir.

Comments