Vremena se menjaju i sa njima je uvek potrebno ići u korak. Pravila koja su do juče važila sutra mogu biti potpuno nebitna, a principi kojima ste se vodili najednom mogu postati neupotrebljivi. Da, neke vrednosti su bezvremenske, ali morate biti spremni na to da će se u toku života mnogo toga oko vas promeniti, a da vi na to nećete baš biti spremni. Ukoliko niste sigurni o čemu govorimo, evo primera.

Sigurni smo da su vas roditelji naučili da je najvažnije da završite studije, da je važno koji ćete fakultet odabrati odmah nakon gimnazije i da taj fakultet ne može biti bilo koji – već onaj koji će vam ponuditi najbolje karijerne opcije. Prava, ekonomija, IT… tu nije bilo previše mesta za istoriju, filozofiju, a kamoli umetnost. A onda, premotavamo film unapred do 2022. godine, u kojoj su najunosniji poslovi TikToker, YouTuber ili pak influenser na Instagramu. Ko je to mogao da predvidi pre dvadesetak godina, kada smo bili deca!? Upravo zato vam predstavljamo ovaj tekst, u kojem vam otkrivamo kako da odgajate svoju decu tako da žive u svom vremenu, a ne da kaskaju u vašem, koje je (žao nam je, ali) stvar prošlosti.

Idite u korak sa tehnologijom i odredite vreme korišćenja uređaja

Ne zabranjujte video-igrice, ne oduzimajte telefone u potpunosti, ne branite vreme provedeno na računaru. Da, možete uvesti ograničeno vreme korišćenja tehnologije – ali nemojte je skroz isključiti, jer vaša deca odrastaju u vremenu izuzetno razvijene tehnologije koja munjevito brzo napreduje, a vi ste odrasli uz video-kasete i pejdžere. Ukoliko svojoj deci u potpunosti uskratite tehnologiju, vi ih uskraćujete njihove realnosti, te oni u potpunosti mogu ostati neprilagođeni životu koji ih neminovno čeka.

Imajte svest o promeni karijernih opcija

Ekonomija, obrazovanje i karijerne opcije su se u poslednjih nekoliko godina promenile takoreći – naglavačke. IT industrija je neverovatno uznapredovala, društvene mreže su omogućile sasvim nove vrste online marketinga, a prisustvovali smo i nastanku profesije influensera, što nam samo govori o tome koliko nismo spremni na sve što nas u budućnosti može sačekati. Na primer, ukoliko vaše dete interesuju igrice, to više ne mora biti znak samo “gubljenja vremena”, već mogućnost da se zaposli u popularnoj gaming industriji. Pokušajte da pratite karijerni svet i razvoj poslova i usmeravajte svoje dete u odnosu na njegova interesovanja, strasti i talente, a ne na osnovu onoga što vi smatrate relevantnim izborom, jer se on začas može promeniti.

Naučite ih neprolaznim vrednostima

U moru prolaznosti, neprolazne vrednosti ipak opstaju. Ljubav, privrženost, istrajnost, hrabrost, samostalnost, autentičnost… sve su stvari koje dolaze, kako se kaže, iz kuće. Naučite svoju decu da uživaju u učenju, da budu iskrena, otvorena, svesna sebe i srećna. Pokažite im da svet može biti dobro i sigurno mesto, i da u svetu ima mesta za njih. Ohrabrite ih čak i onda kada ih ne razumete u potpunosti, i budite uvek na njihovoj strani.

Comments