Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Stalno čitamo o tome da je sadržaj onog što govorimo samo deo komunikacije, a da ostatak čine neverbalne poruke – gestovi, pogled, osmeh, ton. Svi koristimo govor tela i neverbalnu komunikaciju, iako to uglavnom činimo nesvesno.

Neverbalnu komunikaciju donekle možemo da uvežbamo, ali ne u potpunosti, naročito tamo gde pokušavamo nešto da prikrijemo i gde se naša ubeđenja i mišljenje ne slažu sa onim što prikazujemo. Ako se bavite poslom u kome treba da pridobijete ljude i da ih uverite u ono što govorite, morate imati bazu u svojim uverenjima – najharizmatičnije su osobe koje zaista veruju u ono što govore, jer ih to motiviše da drugima uverljivo predstave svoje stavove. Osim gestova, mimike, nesvesnih i svesnih pokreta kojima nešto naglašavamo, u neverbalnu komunikaciju spada i ton, jačina i brzina govora, kao i ćutanje i “dramske” pauze u govoru.

U ovom tekstu, skrećemo vam pažnju na neke gestove i neverbalne poruke, koje možete osvestiti i koje vam mogu pomoći da ostvarite bolju komunikaciju sa ljudima oko sebe – u privatnom i poslovnom životu.

View this post on Instagram

Backyard blues 🦋

A post shared by Tezza (@tezza) on

Pokreti rukama

Pokreti ruku treba da prate vaše reči i da ih naglašavaju. Dobri govornici to čine spontano – odgovarajućim gestovima ističu ono što govore. Ruke odaju naš temperament i to koliko smo zainteresovani i uključeni u ono što slušamo ili izlažemo. Obratite pažnju na to kako oni koji govore drže dlanove i kakve gestove prave, a zatim nastojte da sebe uhvatite u tome. Otvoreni dlanovi znače da ništa ne pokušavate da sakrijete i da ste iskreni u onome što govorite. Kada su dlanovi zatvoreni, sa palčevima okrenutim ka spolja, to je znak da tražite pažnju, a kada trljate dlanove, iskazujete sopstvena pozitivna očekivanja.

Kada spojite vrhove prstiju u piramidu, to znači, ako je vrh usmeren na gore, da ste samosvesna osoba koja voli da je slušaju, a kada je vrh uperen na dole, pokazuje da pažljivo slušate i čekate pravi trenutak da odgovorite. Prekrštanje ruku, igranje nekim predmetom, obično je znak nestrpljenja i nesigurnosti, koje pokušavamo da umirimo.

Pogled

Kada sagovornika gledate u oči i lice, uočićete mnogo toga – ako suviše trepće, nesiguran je, uplašen ili “drami”. Ako vas ne gleda dok sa vama razgovara, verovatno nešto krije. Zato, ako hoćete da budete ubedljivi, dok nešto saopštavate gledajte sagovornika u oči, uz gest “ponude” sa otvorenim dlanovima.

Editors choice