Iako imate pozitivan pogled na svet, naiđu loši dani kad vam nije dobro i vaša pozitivnost nestaje pred navalom osećanja i senzacija. Kada vam je loše, ne možete na silu zadržati pozitivnost, niti njome negirati to kako se osećate. Ali možete da ostanete smireni, da ne podlegnete panici i da se bavite svojim stanjem na konstruktivan način. 

Osetite svoja osećanja 

Osećanja vas preplavljuju – strah, tuga, bes – i nema šanse da ih zaustavite, a destruktivno je potiskivati ih. Ta osećanja neće prestati, zato što vi to želite, niti će nestati ako pokušate da ih ignorišete. Zato uradite ono jedino ispravno – prigrlite svoja osećanja i osetite ih u potpunosti. To je neprijatno, ali neophodno. Osećajte i pratite ono što osećate. Plačite, jecajte, strahujte i ne pokušavajte da pronađete rešenje, samo osećajte i posmatrajte sebe kako to radite. 

Ne “istresajte” se na drugima 

Imaćete poriv da svoja negativna osećanja “istresete” na druge, makar tako što ćete ih optužiti da su neosetljivi i sebični, da vas ne razumeju i ne saučestvuju. To je možda i tačno, ali to, na početku i na kraju, nije njihov problem. Vi ste se okružili ljudima koji su sebični, a loš period je dobra prilika da i to sagledate i da se distancirate od nekih toksičnih odnosa. Niko nije kriv za vaše posebno stanje, preosetljivost i nestabilnost, za vašu nervozu, ljutnju i netrpeljivost, pa nemojte to nikome ni prebacivati. Preuzmite odgovornost za svoja stanja i osećanja, šta god da ih je izazvalo. 

Comments