Najvažniji datum svake države je Dan republike. Zemlje koje su bile kolonije ili pod protektoratom neke svetske sile, slave i Dan nezavisnosti. Ti dani su obavezno neradni sa retkim izuzecima. Uglavnom se organizuju proslave, festivali i razne manifestacije, ako ne i takmičenja. Svi su nasmejani i masa sugrađana mili ulicama. Na sve strane je šarenilo sačinjeno od simbola države, kostima i ponosa.

Indija

Indijci slave Dan nezavisnosti svakog 15. avgusta. Dan kada su “bacili britansku krunu”. Iako je Indija jedna od većih država sveta sa stanovnicima raznih verskih i nacionalnih opredeljenja, koji govore različite jezike, ipak se u svim gradovima proslavlja oslobođenje. Nema onog ko ne nosi indijsku zastavicu na taj dan. Žene, deca i muškarci tada oblače odeću u boji zastave svoje države. Takođe, svi zajedno tradicionalno gledaju patriotske indijske filmove.

Nigde bez zastavice Kako države širom sveta slave “rođendane”?

Nigde bez zastavice

Australija

Mesec i jedan dan posle Božića Australijanci slave Dan državnosti. To je dan kada je prva flota stigla u sidnejsku uvalu. Bili su to britanski brodovi. Svakog 26. januara bira se Australijanac godine. Nagradu uglavnom dobija onaj koji se tokom godine najbolje istakne sportskim ili umetničkim uspesima. Vlada ima ulogu žirija i tako odabira ko je najzaslužniji stanovnik Australije.

Ko li će biti Australijanac godine Kako države širom sveta slave “rođendane”?

Ko li će biti Australijanac godine?

Meksiko

“Grito de Dolores” (Doloresin vrisak) je naziv meksičkog Dana državnosti. Šesnaestog dana septembra 1810. godine počeo je Meksički rat za nezavisnost. Meksikanci su se borili protiv Španaca punih 11 godina, sve dok se španske trupe nisu povukle. Proslava počinje kada predsednik povuče zvono Nacionalne palate. Taj dan svi pevaju meksičku himnu, a glavna zabava počinje paradama i proslavama.

Sombrero se nosi i na Dan nezavisnosti Kako države širom sveta slave “rođendane”?

Sombrero se nosi i na Dan nezavisnosti

Dan Bastilje

Jedan od najpoznatijih evropskih dana nezavisnosti je Dan Bastilje, koji se proslavlja širom Francuske. Na dan 14. jula 1789. godine Bastilja je pala. To je dan zbog kog Francuzi svake godine obeležavaju rušenje zatvora Bastilja, početak Francuske revolucije i rođenje moderne Fracuske. Centralni događaj tog dana je militarna parada duž Jelisejskih polja u Parizu. U ostalim delovima Francuske porodice se okupljaju oko bogate trpeze i uživaju u lepoti vatrometa.

Francusko nebo ukrašeno vatrometom Kako države širom sveta slave “rođendane”?

Francusko nebo ukrašeno vatrometom

Sjedinjene Američke Države

Jedan od najpoznatijih Dana nezavisnosti definitivno je američki. Deklaraciju nezavisnosti, koja je doneta 4. jula 1776. godine, Amerikanci proslavljaju u pomen dana kada su se oslobodili britanske vladavine. Tog dana ljudi idu na piknik ili prave roštilj. Vatromet je neizostavni deo slavlja.

Zahvaljujući Deklaraciji nezavisnosti praznuje se i u SAD u Kako države širom sveta slave “rođendane”?

Zahvaljujući Deklaraciji nezavisnosti praznuje se i u SAD-u

Ujedinjeno Kraljevstvo

Kako Velika Britanija nema “pravi” Dan nacionalnosti, s obzirom na to da nije osvajana još od 1066. godine, tako se na ostrvu slavi kraljičin rođendan. Elizabeta Prva (Elizabeth I) rođena je 21. aprila, ali Britanci njeno rođenje slave sa zakašnjenjem. Svake godine na različit datum, pošto zavisi od Komonvelta. To uglavnom bude prva ili druga subota u junu. Stoga, kraljica proslavlja dva rođendana. Tog dana Trooping the Colour zauzima centar pažnje. To predstavlja trupu vojnika, koji marširaju Londonom u karakterističnoj uniformi, koju čine crveno odelo i crni, čupavi, visoki šeširi. Kamere Bi Bi Sija pomno prate čitav događaj. Ono što bitno razlikuje britanski Dan nacionalnosti od ostalih jeste to da se na taj dan ne odmara, već se radi kao i svakog drugog dana.

Britanci i dok slave ne odmaraju Kako države širom sveta slave “rođendane”?

Britanci i dok slave ne odmaraju

Južna Afrika

U ovoj afričkoj regiji ne proslavlja se samo jedan Dan nezavisnosti. Prvo je počeo da se slavi 31. maj. Na taj dan su južnoafričke zemlje oslobođene britanske vlasti. Ove godine će se obeležiti 103. godina bez Britanaca. Drugi datum posvećen nezavisnosti je 27. april. Ovom danu se Afrikanci raduju poslednjih 19 godina, jer su tada na tim prostorima prvi put održani demokratski izbori i tako je ugušen aparthejd.

Dva puta se slavi sloboda Kako države širom sveta slave “rođendane”?

Dva puta se slavi sloboda

Holandija

Dan oslobođenja se slavi 4. i 5. maja u Holandiji. Tada su se Holanđani 1945. godine otrgnuli nacističkom režimu Nemačke. “Sećanje na smrt” je dan posvećen pomenu svih onih koji su dali život za Holandiju u svim ratovima. Sutradan, petog dana maja, hiljade stanovnika uživaju u velikim muzičkim festivalima i paradama.

U spomen žrtvama nacizma Kako države širom sveta slave “rođendane”?

U spomen žrtvama nacizma


ApoMaja – Piši kao što osećaš, govori kako misliš i ureži osmeh u svoj duh.

Comments