Naravno, počinje sporo i mirno. Ali do kraja dana, haos. Ono od čega morate da počnete je svest o tome da nepravilno planiranje izaziva haos u kancelariji, u glavi! Iako većina nas mora da se nosi sa rokovima svakodnevno i bez obzira što ih ne volimo, svesni smo da je poenta roka da spreči haos i konfuziju. Vaša sposobnost da nešto obavite na vreme je jedan od najboljih načina da impresionirate nadležne.

Ako mislite da bi vam dobro došla mala pomoć u organizovanju ispunjavanja roka, uzmite u obzir ovih pet strategija koje će vam pomoći:

Pristanite na krajnji rok koji ima smisla

Najbolja strategija je da navedete klijenta da prihvati razuman rok. Važno je da naglasite koji je to nerealan rok da se nešto obavi. Morate da bude čvrsti i objasnite im zbog čega je to tako. Ili odbijte da radite na rizik, ili tražite produžetak. Shvatite da je zapravo bolje da manje obećate a više postignete, nego obrnuto.

Isplanirajte da ispunite krajnji rok

Dobro napravljen plan će vam pomoći u vaganju svih obaveza i pomoći vam da ih obavite na vreme. Dobro se pripremite pre nego što naiđete na bilo kakve prepreke koje se mogu naći tokom delikatnih situacija i poslovnih zadataka. Pitajte se koji problemi bi mogli da se dese. Raspitajte se šta se prethodno dešavalo na sličnim projektima. Potom, stavite sve na papir i porazgovarajte sa kolegama i potčinjenima. Ako pokušate da predvidite kuda idete i šta da očekujete, već to će vam dati samopouzanje koje je potrebno za ispunjavanje rokova.

s13 Kako izaći na kraj sa kratkim rokovima?

Kako izaći na kraj sa kratkim rokovima?

Postavite krajnji rok i držite ga se

Ako vaš posao podrazumeva istovremeno obavljanje više stvari, prisiljeni ste da usmerite energiju na više strana. I naravno, ovo uvek može rezultirati time da ne stižete da uradite sve što ste isplanirali. Dakle, ono što morate da uradite je da, dok planirate dan, gledate da barem 3–4 sata budu posvećena samo jednom zadatku. Tokom ovog perioda usmerite pažnju na jedan zadatak i ne mislite na ostale. Takođe razmislite o pripremanju liste/spiska sa kog ćete precrtavati stvari jednu po jednu kada ih obavite, i koji će vam pomoći da pratite progres.

Iskoristite sve moguće resurse

Ako razmišljate o sebi kao o jedinom ratniku koji se bori da prevaziđe nemoguće prepreke, sigurno nećete ni uspeti da ih prevaziđete. Brzo napravite pregled izvora – i tehnoloških i ljudskih, i koristite ih kako biste ispunili svoj rok.

Redovno komunicirajte sa nadređenima

Komunikacijska rupa između nadređenog i radnika ume da rezultira ne toliko učinkovitim radom. Uvek komunicirajte sa nadležnom osobom kako biste se informisali o novim stvarima. Ovo će vam pomoći da budete u toku sa svim potencijalnim promenama, te i da pravite manje grešaka.

Izbegavajte da ostavljate stvari za kasnije

Lako je odlagati posao za kasnije i prolaziti kroz neke dane a da niste uopšte radili. Iako s tim možete da se izvučete s vremena na vreme, izbegavajte da od ovoga pravite naviku. Odlaganje će na kraju prouzrokovati haos. Umetnost ispunjavanja rokova se ne slaže sa odlaganjem!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments