Odeća

Verujući da možemo da promenimo način na koji proizvodimo odeću, mnogi dizajneri su se okrenuli 3D štampi kao načinu proizvodnje svojih kolekcija. Koriste je za stvaranje biorazgradive mode, mada u većini slučajeva je nije lako nositi, iako su dovoljno fleksibilni da prate pokrete tela. Magija 3D štampe je u tome što možete da oživite predmete zaista složenog dizajna i učinite ih nosivim.

Zašto je 3D štampa u modnoj industriji dobra za naše okruženje?

Samo 12 posto od celukopne količine tekstila koje se proizvede se reciklira. Ostatak, što je oko 92 miliona tona, ide u smeće. 3D štampa u modi može da smanji količinu otpada koji nam zagađuje planetu. Ona koristi materijale koje su biorazgradivi. Isti taj materijal bi lako mogao da se reciklira, upravo kao što i 3D štampa može da koristi reciklirane materijale i time deponije oslobodi nepotrebnog otpada.

Koji brendovi koriste 3D štampu?

U modnoj industriji brendovi su brzo shvatili koliko im 3D štampa pomaže u stvaranju prototipa, efikasnijem donošenju novih stilova, naručivanju manjih serija, smanjivanju vremena isporuke i mnogim drugim segmentima proizvodnje. Neke od prvih kompanija koje su krenule da koriste 3D štampu su Nike, adidas, New Balance i Victoria Secret.

Tamara Mladenović

Naslovna fotografija: instagram.com/creativeinspomagazine

Comments