Madonna – sinteza seksepila, muzike, religije. U svojoj karijeri je pomerala mnoge granice i nikada se nije zadovoljavala postignućem, a upravo to je razlog što danas nosi brojne “titule”. Veliki broj nastupa i stajlinga obeležili su njenu karijeru i učinili je onakvom kakvom je danas znamo, ali par trenutaka u njenoj karijeru zaista su obeležili, ne samo njen život, već i čitavu pop kulturu.

Prisetimo se najbitnije turneje Madonninog života – turneje Blond Ambition, koja je započeta 1990. godine u Japanu. Sigurni smo da njeni fanovi nisu imali pojma i nisu mogli ni da naslute kakvom će spektaklu prisustvovati te večeri. Scena vredna 2 miliona dolara, eksplozivna koreografija i estetska fuzija katoličkih verskih slika i seksualne reprezentacije moći, učvrstile su Madonnin položaj i njenu budućnost. Posle ovog spektakularnog koncerta, u očima javnosti transformisala se iz pop zvezde u ikonu pop kulture.

Međutim, za njene verne fanove ovo je bilo manje od iznenađenja. Madonna je samo koračala svojim putem kontraverze koji je ustanovio njen album Like a Prayer godinu dana ranije. Njen milionski ugovor sa kompanijom Pepsi preko noći je okončan kada je lansirala spot za pesmu Like a Prayer, koji je tesno povezivao rasnu nepravdu i organizovanu religiju. Gorući krstovi iz spota, u stilu Ku Kluks Klana, izazvali su telefonski poziv Vatikana Pepsiju, u kome su bojkotovali Pepsi i njegove saradnike. Povodom cele situacije, izjavila je za New York Times da je poenta umetnosti da bude kontraverzna, a spekuliše se da je možda baš ova izjava razlog zašto je Pepsi pustio Madonnu da zadrži ček vredan 5 miliona dolara.

Iako je sama turneja bila spektakularna i kontraverzna, pravo oduševljenje usledilo je samo par minuta od početka koncerta, kada se Madona pojavila u krajnje neobičnoj, do tada neviđenoj kreaciji. Pojavila se u naizgled muškom odelu, sa prorezima na grudima, a vrlo brzo ga je zamenio pink bodi. Futuristički bodi koji je Madonna nosila postao je sastavni deo pop kulture i jedan od njenih najprepoznatljivijih stajlinga. Jean Paul Gaultier bio je kreator ovog, sada svetski poznatog kostima, a Madonna je izrazila želju da baš on kreira kostime za turneju, jer je bila oduševljena zabavnim način na koji se on poigrava sa modom. Madonna se odlučila baš za ovog kreatora jer se poigrava sa konstrukcijama muškosti i ženskosti, a upravo zato su stvorena muška odela na štrafte sa prorezima, kao i cone braJean Paul Gaultier rekao je da je upravo ovo odsustvo roda učinilo turneju nezaboravnom. Turneja je bila ne samo muzički, već i vizuelni spektakl, kome su doprineli plesači u raznovrsnim inspirativnim kostimima.

Comments