Kada sam prvi put naišla na vest o kolaboraciji Diora sa brendom Jordan, nisam mogla ni da zamislim kako će to tačno izgledati. Iako za Dior vezujem inovativnost, konstantna prisutnost elegancije u njihovim kolekcijama mene i dalje prvenstveno asocira na haute couture haljinu. Ipak, slušajući Kima Jonesa, kreativnog direktora Diora još od 2018. godine, kako priča o svojoj ljubavi prema klasiku iz sveta patika – Air Jordan 1 modelu i tome kako ih je u detinjstvu delio sa drugom, jer nisu imali novca da kupe dva para – ne mogu da ne osetim uzbuđenje zbog te neočekivane kombinacije dva sveta u jednom. Street style meets haute couture.

I to je fenomenalni modni iskorak za jedan brend, jer Air Jordan model patika daje poznatoj kući visoke mode novo značenje i time privlači novu, mladu publiku, a istovremeno ostaje institucija koja održava tradiciju. Air Dior patike su urađene po uzoru na model prvih Air Jordan-ki, i po Kimu Jonesu, morale su biti isključivo u koži “dior grey” boje, sa utisnutim simbolom brenda. Nije bilo mesta improvizaciji, ljubav prema klasiku je morala da se naglasi. I ono što je najbolje od svega, patike su samo inicijalni pokretač da se ceo look Dior x Jordan capsule kolekcije izgradi oko njih.

Siluete odeće, kao i sami komadi, veoma podsećaju na Jordanove kombinacije iz osamdesetih godina, kako sa terena tako i van njega, ali nedvosmisleno mogu da ih vidim i kao street style iz 2020. godine. Stil lokalnih skejtera i graffiti artista, onih koji savršeno dobro znaju da kratke pantalone ukombinuju sa dedinom košuljom i običnom majicom. Ovo je kolekcija u kojoj je svaki komad inspirisan košarkom i sportom, što se vidi po bomber jakni sa utisnutim Air Dior logoom na leđima, polo majicama, šortsevima… Ipak, izbor materijala, clean krojevi i neutralna paleta boja izazivaju osećaj da je to – moda.

Comments