Svoje slobodno vreme provodi tako što igra PlayStation, posebno je velik fan igrice Tomb Raider, a van zavesa svog doma, on je tridesetšestogodišnji kreativni direktor modne kuće Paco Rabanne.

Ako niste znali o kome je reč, u pitanju je Julien Dossena!

Bolje mi je da igram PlayStation, nego da pijem Xanax”, kaže ovaj dizajner kroz osmeh dok se sprema za shooting nove kolekcije u svom stanu. Ponekad i posao ponese kući, i to bukvalno, jer se često nađe u situaciji da pravi večere za svoje bliske poslovne saradnike sa kojima provodi uglavnom sve svoje vreme.

Kako je karirani print novi trend ove godine, nova kolekcija ove modne kuće ima elemente ovog popularnog paterna. Mada su prisutni i drugi printovi, ipak ovaj momenat izdvajamo, jer ga ovaj dizajner kombinuje sa bundom od veštačkog krzna dok je u toku shooting nove kolekcije.

Kako je trenutno ova modna kuća u procesu modernizovanja, vraća se na velika vrata svetske modne scene u punom sjaju, sve zahvaljujući ovom kreativnom direktoru koji evidentno zna šta radi.

Posebno je posvećena pažnja na svaki detalj ove kolekcije, što je vidljivo instant.

Nego, hajde da malo prođemo istoriju. Još 1999. godine se osnivač ove modne kuće povukao potpuno iz kreiranja nakon objavljivanja svoje knjige, a od tada se ova modna kuća, pa, muči pomalo da se vrati u spotlight. Kompanija Puig koja je vlasnica ove etikete je uz mnogo truda pokušala još 2005. godine da vrati na velika vrata Paco Rabanne modnu kuću, prvenstveno sa dizajnerom Patrickom Robinsonom na čelu, zatim je usledio Manish Aror 2011. godine i ponovo su probali sa dizajnerkom Lidiom Maurer već naredne 2012. godine, ali niko od njih nije izazvao dovoljno veliko uzbuđenje. Srećom po ovaj brend, trenutno mogu ponosno da se hvale svojim trenutnim kretivnim direktorom i glavnim dizajnerom, Julianom. 

Iako je Dossena počeo da dizajnira za njih kao freelancer još 2013. godine, uspeo je jedini da od brenda napravi nešto što je moderno, nosivo i izgleda mnogo dobro. Odeća koja poseduje širok spektar kreće od najobičnijih farmerica, preko poslovnih odela, pa do odeće napravljene od metala jer je sve popularnije praviti garderobu od recikliranih sirovina.

Svima je odlično poznat i parfem One Million, ali otkad se on nalazi na mestu kreativnog direktora, na tržištu su još dva megapopularna parfema – za muškarce Invictus, a za žene Olympéakoju mnoge žene rado koriste i izdvajaju kao jedan od omiljenih parfema.

Julien je odrastao u delu Francuske koji nosi naziv Britanny, u gradu pod imenom Le Pouldu, što u bukvalnom prevodu znači “crna rupa”. Možeš li da zamisliš kako izgleda mesto koje se tako zove? Možda i bolje da ne. Bio je kao klinac klasičan štreber koji je uvek crtao morske životinje, pogotovo kitove. Od crtanja životinja, preko crtanja motora, pa sve do crteža ženskih silueta i dizajnova koji će mu promeniti život.

Kao tinejdžeru, britanski magazini kao što su i-D, The Face, i Dazed & Confused su mu dali prvi ukus i inspiraciju za ono što će mu biti životni poziv. Doduše, u svojim tinejdžerskim godinama je ipak najviše provodio vremena vozeći skateboard i uživao u svakom sunčanom danu tako što je surfovao. Tad već razvija veliku ljubav prema Carharttu načinu odevanja tj. u prevodu jednostavan stil oblačenja inspirisan uličnim stilom devedesetih kog se ovaj dizajner i danas pridržava. Blede farke, bela majica, majice sa printom nekog benda, eventualno kožna jakna ili duks i to je to. Jednostavno i efektno.

Comments