Na samim počecima Queena, Freddie je izjavio: “Ja neću biti zvezda ja ću biti legenda” i tako je i bilo. Nije da je potreban film da nas podseti na njegovu magičnu pojavnosti jer Freddie Mercury nikako ne može da se zaboravi, ali je svakako aktuelni “Bohemian Rhapsody” pospešio novu dozu interesovanja za Freddijev život i pojavu i u potpunosti oživeo sve što on jeste bio i jeste još uvek u sećanju mnogih. U godinama nakon njegove smrti Freddie Mercuryje postao sinonim za flambojantnost, preteranost, sceničnost. Njegov rad i nasleđe su nastavili da inspirišu mnoge od Lady Gage do drugih ikona kao što je David Bowie jer je pored ogromnog talenta bio i sinonim za neverovatan profesionalizam budući da je do samog kraja iako već ozbiljno bolestan u svim nastupima zadržao maksimum profesionalnosti i uneo se srcem i do poslednjeg daha.

Pored izrazito moćnog vokala, i neverovatne veze sa publikom na koju su mnogi drugi izvođači bili u izvesnoj meri i ljubomorni, njegova reputacija je u mnogome izgrađena i na originalnom izgledu i subverzivnom, autentičnom stilu. On je dostigao onaj vrhunac poznatosti koji je rezervisan samo za nekoliko odabranih, gde je svaki element njegovog karaktera ili njegove estetike prepoznatljiv i neretko kopiran, a on sam je modu i odeću koristio kao izraz konstantnog reinventovanja sopstva. Sve je Freddie definisao i redefinisao daleko pre drugih i upravo zato podsećamo se nekh od najboljih modnih i stilskih momenata flambojantnog kralja koji je bio i ostao neponovljiva pojava na svetskoj muzičkoj sceni.

Imao je strast prema pozorištu i kostimima

Svilena odela, i odela sa šljokicama, maske i ostalo su pravo otelovljenje Mercuryjeve ljubavi prema teatru što je nešto što je inkorporirao u svoje performanse. Čak je 1979. i započeo saradnju sa kraljevskim baletom i nekom prilikom je čak izjavio da je njegov cilj da zbuni ljude i predstavi im sveukupnu umetnost bez granica. “Mi nismo kao drugi. Ako ništa drugo, imamo mnogo više zajedničkog sa Lizom Minnelli nego sa Led Zeppelinom”, izjavio je Freddie nekom prilikom. U isto vreme kada su bili poznati, svoj kraljevski tron Queen je delio sa zvezdama kao što su Marc Bolan i David Bowie koji su realno bili i veće zvezde tog doba. Međutim, to nikada nije obeshrabrilo Freddija jer ih nije posmatrao kao konkurenciju već kao priliku da pronađe svoj izraz i definiše svoj stil. U čemu je svakako i uspeo i možda i sam najbolje definisao šta je ono što Queen jeste – mnogo više šoubiz tradicija nego rokenrol tradicija.

Comments