Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

1/2

U bastionu zapadne civilizacije – Metropoliten muzeju u Njujorku, 9. septembra će biti postavljene četiri bronzane figure žena – karijatide – koje predstavljaju napola afričke kraljice, napola robote i visoke su oko dva metra. Stajaće u spoljnim nišama zgrade okrenutim prema Petoj aveniji, koje su bile prazne više od sto godina! Čast da njeni radovi budu izloženi na ovaj način, ima kenijska umetnica Wangechi Mutu, a njena kolekcija predstavlja iskorak i probijanje granica ove elitne institucije kulture, koja je utemeljena na čuvanju starina i evrocentričnom umetničkom usmerenju.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Direktor muzeja, Mak Hollein, kaže da je vreme da se uvede savremena umetnost u nešto smelijem i razigranijem maniru, a da skulpture izložene u fasadi zgrade imaju na izvestan način ulogu čuvara raznolikosti kulturnog nasleđa čovečanstva. Niše su čitavo stoleće stajale prazne, jer nije bilo novca da muzej nabavi odgovarajuće skulpture čuvenih umetnika, kao što je uprava planirala krajem 19. veka. U ovom trenutku, u novom veku, kenijska umetnica je idalan izbor – njena umetnost povezuje senzibilitet dva kontinenta, Afrike i Evrope, a to što je žena predstavlja dobrodošao iskorak u odnosu na dosadašnju “prevlast” muških umetnika.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Njene karijatide kleče ili sede, izduženih lobanja, sa složenim ukrasima na njihovim vrhovima, ponosne žene u poniznoj službi čuvara čovečanstva, koje šalju poruku upozorenja proti gluposti koja uništava svet. Koristeći tradicionalnu simboliku na svoj način, Mutu i sama pravi iskorak iz drevnosti, tradicije, prošlosti, ka budućnosti koju jedino možemo obezbediti u sadašnjosti.

Ovo mešanje tradicionalnog i futurističkog, predstavlja stalnu temu njenih radova i izvor je nepresušne inspiracije. Žena, kao pravi stvaralac i čuvar života na planeti, u bliskom kontaktu sa prirodom, sa jasnom vizijom, borbena u svojoj potrebi da zaštiti, senzualna i seksepilna u svom prikazivanju svoje ženstvene strane, prikazana je na mnogo načina u njenoj umetnosti, kroz kolaže, slike i skulpture.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Editors choice