Hot topics

3 najveće prednosti korišćenja kreditne kartice

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

5 malih rituala za srećniji život by Iva Chu

Kako da pobediš neizvesnost i prevaziđeš strah od budućnosti?

3 styling trika koje žene sa tankom kosom moraju da znaju!

Čista lepota osvaja beauty industriju

#HairHacks: Kako da postigneš savršene #BeachWaves lokne

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

1/2

U bastionu zapadne civilizacije – Metropoliten muzeju u Njujorku, 9. septembra će biti postavljene četiri bronzane figure žena – karijatide – koje predstavljaju napola afričke kraljice, napola robote i visoke su oko dva metra. Stajaće u spoljnim nišama zgrade okrenutim prema Petoj aveniji, koje su bile prazne više od sto godina! Čast da njeni radovi budu izloženi na ovaj način, ima kenijska umetnica Wangechi Mutu, a njena kolekcija predstavlja iskorak i probijanje granica ove elitne institucije kulture, koja je utemeljena na čuvanju starina i evrocentričnom umetničkom usmerenju.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Direktor muzeja, Mak Hollein, kaže da je vreme da se uvede savremena umetnost u nešto smelijem i razigranijem maniru, a da skulpture izložene u fasadi zgrade imaju na izvestan način ulogu čuvara raznolikosti kulturnog nasleđa čovečanstva. Niše su čitavo stoleće stajale prazne, jer nije bilo novca da muzej nabavi odgovarajuće skulpture čuvenih umetnika, kao što je uprava planirala krajem 19. veka. U ovom trenutku, u novom veku, kenijska umetnica je idalan izbor – njena umetnost povezuje senzibilitet dva kontinenta, Afrike i Evrope, a to što je žena predstavlja dobrodošao iskorak u odnosu na dosadašnju “prevlast” muških umetnika.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Njene karijatide kleče ili sede, izduženih lobanja, sa složenim ukrasima na njihovim vrhovima, ponosne žene u poniznoj službi čuvara čovečanstva, koje šalju poruku upozorenja proti gluposti koja uništava svet. Koristeći tradicionalnu simboliku na svoj način, Mutu i sama pravi iskorak iz drevnosti, tradicije, prošlosti, ka budućnosti koju jedino možemo obezbediti u sadašnjosti.

Ovo mešanje tradicionalnog i futurističkog, predstavlja stalnu temu njenih radova i izvor je nepresušne inspiracije. Žena, kao pravi stvaralac i čuvar života na planeti, u bliskom kontaktu sa prirodom, sa jasnom vizijom, borbena u svojoj potrebi da zaštiti, senzualna i seksepilna u svom prikazivanju svoje ženstvene strane, prikazana je na mnogo načina u njenoj umetnosti, kroz kolaže, slike i skulpture.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Editors choice