Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

U bastionu zapadne civilizacije – Metropoliten muzeju u Njujorku, 9. septembra će biti postavljene četiri bronzane figure žena – karijatide – koje predstavljaju napola afričke kraljice, napola robote i visoke su oko dva metra. Stajaće u spoljnim nišama zgrade okrenutim prema Petoj aveniji, koje su bile prazne više od sto godina! Čast da njeni radovi budu izloženi na ovaj način, ima kenijska umetnica Wangechi Mutu, a njena kolekcija predstavlja iskorak i probijanje granica ove elitne institucije kulture, koja je utemeljena na čuvanju starina i evrocentričnom umetničkom usmerenju.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Direktor muzeja, Mak Hollein, kaže da je vreme da se uvede savremena umetnost u nešto smelijem i razigranijem maniru, a da skulpture izložene u fasadi zgrade imaju na izvestan način ulogu čuvara raznolikosti kulturnog nasleđa čovečanstva. Niše su čitavo stoleće stajale prazne, jer nije bilo novca da muzej nabavi odgovarajuće skulpture čuvenih umetnika, kao što je uprava planirala krajem 19. veka. U ovom trenutku, u novom veku, kenijska umetnica je idalan izbor – njena umetnost povezuje senzibilitet dva kontinenta, Afrike i Evrope, a to što je žena predstavlja dobrodošao iskorak u odnosu na dosadašnju “prevlast” muških umetnika.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Njene karijatide kleče ili sede, izduženih lobanja, sa složenim ukrasima na njihovim vrhovima, ponosne žene u poniznoj službi čuvara čovečanstva, koje šalju poruku upozorenja proti gluposti koja uništava svet. Koristeći tradicionalnu simboliku na svoj način, Mutu i sama pravi iskorak iz drevnosti, tradicije, prošlosti, ka budućnosti koju jedino možemo obezbediti u sadašnjosti.

Ovo mešanje tradicionalnog i futurističkog, predstavlja stalnu temu njenih radova i izvor je nepresušne inspiracije. Žena, kao pravi stvaralac i čuvar života na planeti, u bliskom kontaktu sa prirodom, sa jasnom vizijom, borbena u svojoj potrebi da zaštiti, senzualna i seksepilna u svom prikazivanju svoje ženstvene strane, prikazana je na mnogo načina u njenoj umetnosti, kroz kolaže, slike i skulpture.

View this post on Instagram

#wangechimutu

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Editors choice