U nedavno sprovedenoj anketi magazina za muškarce “Men’s Health” glumica Dženifer Eniston (Jennifer Aniston) proglašena je za najpoželjniju ženu – pazite sad – svih vremena. Potukla je tako Džen i mnogo starije konkurentkinje – od Rakel Velč (Raquel Welch), preko Brižit Bardo (Brigitte Bardot), pa sve do Merilin Monro (Marilyn Monroe), a možda je najslađeg ukusa trijumf nad Anđelinom Džoli (Angelina Jolie), koja je zauzela tek desetu poziciju. Izuzme li se mogućnost da je anketa nameštena ili plaćena, ne bi li bar nakratko sa novinskih i internetskih stranica izmestila priču o rediteljskom debiju iste te desete Anđe, zapita se čovek, u mom slučaju žena, šta je to tako seksepilno i neodoljivo kada je reč o svačijoj “prijateljici” Rejčel Grin (Rachel Green)?

jahq184 picnik Kako je Marion spasila muškarce

Humor = seksepil?

Nedugo zatim, bezazlena fotografija postavljena na Facebook izazvala je u meni slične nedoumice. Francuska glumica Marion Kotijar (Marion Cotillard) u sceni iz filma “Ponoć u Parizu” Vudija Alena (Woody Allen), u čarlston-haljini i sa muštiklom u ruci, uz tajanstveni pogled upućen daljini. Jedan lajk, drugi lajk. Šesti lajk. Sve sami muškarci. Različitih godina, zanimanja i nesumnjivo – ukusa za žene. A ipak, Marion ih je sve ujedinila, jednog naterala da čak i ostavi malo srce ispod fotografije, a mene da još više zavolim ljupku Francuskinju. Iako u tom filmu igra zavodnicu i vatrenu ljubavnicu nekolicine muškaraca, odbijam da poverujem da je mojih desetak prijatelja “lajkovalo” sliku zbog ljubavi prema liku Adrijane iz “Ponoći u Parizu”. Da li bi Lindzi Lohan (Lindsay Lohan) koja širi noge na najnovijim stranicama “Plejboja” bila jednako lajkovana? Sumnjam.

Marion Cotillard and Owen Wilson in Woody Allens Midnight in Paris  Kako je Marion spasila muškarce

Sa njom bi se svako ljubio francuski

Zato, hvala ti, Marion. Hvala ti što, u vremenima kada svakodnevni telefonski pozivi ipak ne znače da mu je stalo do tebe, kada je upoznavanje roditelja jednako upoznavanju kućnog ljubimca, a kada “in a relationship” na Facebooku znači da ste u vezi, ali ne podrazumeva da se tako i ponašate, vraćaš veru u muški rod, u to da im je ipak ostao gram mozga i da znaju da prepoznaju ono pravo kad im je ispred nosa. Ako znaju da lajkuju na Fejsu, možda nauče da lajkuju i u životu. A mi, zbog njih, možda i postanemo kao Marion – ljupke, otmene i vatrene.


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments