Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Tokom svoje karijere, Andy Warhol pravio je erotske fotografije i crteže nagih muškaraca. Mnogi njegovi čuveni radovi inspirisani su seksualnošću ili otvoreno ispituju složenost seksualne želje. Mnogi njegovi filmovi premijere su imali u gej porno bioskopima. Neke od najzanimljivijih priča o njegovom umetničkom razvoju upravo su u vezi sa preprekama koje je njegova seksualnost u početku predstavljala dok se trudio da pokrene svoju karijeru. U knjizi memoara “Popizam: Vorholove šezdesete”, umetnik se prisetio razgovora sa filmskim stvaraocem Emilom de Antoniom, na temu izazova sa kojima se suočavao zbog svoje otvorene homoseksualnosti.

Ostali pop umetnici takođe su u svojim umetničkim praksama otelotvorili “queer” i mnogi su razumeli Vorholovo nastojanje da otvoreno i eksplicitno izazove sve, od umetnosti i politike do roda i seksualnosti. Marisol, Nikki de Saint Phalle, Dorothy Grebenak, sestre Corita Kent, Martha Rosler, Idelle Weber i Rosalyn Drexler svakako zaslužuju mnogo veće priznanje za svoj rad koji je bio fokusiran na istraživanje o tome kako biti umetnik i žena. Slično (iako naravno poznatiji), David Hockney, Ray Johnson, Robert Indiana, Duane Michels, Keith Haring i Jean-Michel Basquiat kreativno su istraživali život na kulturnoj margini.

Upravo zbog svoje samosvesne i ironične složenosti, Pop-art može svakome biti bilo šta – što je deo njegove izrazito trajne privlačnosti. Poput najboljeg u modernoj umetnosti, on je ogledalo svojoj publici. Ali, ne smemo zaboraviti da je pop-art u svom istorijskom, političkom i kulturnom kontekstu bio duboko radikalan i njegovo nasleđe duboko. Bez obzira na to da li je neko primetio ili ne, pop-art i Andy Warhol kao jedan od njegovih najvažnijih predstavnika, pretvorili su mejnstrim u queer pokret.

Naslovna fotografija: kartini.nsk, Instagram

Vladislava Milovanović

Editors choice