Kratka kosa je znatno lakša za održavanje, naročito u pogledu pranja i sušenja. Prvo, hajde da definišemo šta je uopšte kratka kosa kod žena. Pod kratku kosu spadaju sve frizure koje su iznad ramena. Što je kosa kraća, lakše ju je održavati, a kad kosa ima do dva centimetra dužine, možete je samo protrljati peškirom i već ste spremne za izlazak napolje.

No, i pored praktičnih stvari koje dolaze sa kratkom kosom, nemoguće je da ona ne utiče na vaš identitet, ili bar na to kako vas ljudi percipiraju.

Zato, da biste imale kratku kosu potrebno je da imate i samopouzdanja. Najpre jer će se sigurno naći neko ko će vas pitati kako ste mogli da isečete tu predivnu dugu kosu. Nekako se veruje da je duga, bujna kosa sinonim za ženstvenost i seksepil, pa duga kosa može biti jedan od jačih ženskih aduta u zavođenju.

Sa druge strane, kratka kosa se više vezuje za muškarce, iako muškarci “pod obavezno” šišaju kosu na kratko tek u poslednjih stotinak godina. Veruje se da se dužina kose vezuje za pol ili rodni identitet, iako u realnosti kratka kosa kod žena može izgledati i te kako seksi, kao i muškarci sa dugom kosom.

Za kratku kosu treba imati hrabrosti jer je neminovno da ćete nailaziti na komentare ili čudne poglede. Pojedine žene, iako žele da drastično skrate kosu, na to se ne odlučuju, baš zbog straha šta će reći društvo. A da ne govorimo o tome šta se dešava ako kosu ofarbate u šarenu, upadljivu boju i imate tetovaže i pirsinge. Koliko god izgledale prelepo i autentično, bićete okarakterisane kao “feministkinja” ili “lezbijka” i to u negativnom kontekstu, iako, zapravo, ni jedna ni druga reč nisu negativne.

Comments