Ponekad život nije baš sve ono što želimo da bude i osećamo se loše zbog toga. Jedan dan se osećaš okej, pa drugi dan imaš emotivnu tranziciju u potpunu depresiju i tako u krug. Jedini način na koji možeš samu sebe da iščupaš iz ovog začaranog kruga je da napraviš drastične životne promene, koje će na tebe uticati pozitivno.

Te drastične promene o kojima pričamo ne moraju biti toliko dramatične kao tipa preseliš se u drugu državu, isključiš se od celog sveta, promeniš boju kose… Drastično u smislu da ćeš sebe naterati da to jutro ustaneš iz kreveta i ceo dan da budeš produktivna i da radiš stvari zbog sebe, za sebe. Sama sebi moraš biti najveća moguća motivacija, a to je linija koju svi teško dostižemo. Onda kada se počneš osećati dobro u vezi sa sobom je momenat kada ćeš početi svet oko sebe da gledaš drugim očima.

Tvoja anksioznost može biti prisutna i u trenutcima kada radiš stvari za sebe, ali to ne znači da ne možeš sa njom da se izboriš. Uvek postoje male stvari koje možeš da uradiš kako bi sama sebi popravila raspoloženje i iščupala se iz začaranog kruga depresije. Ružna istina koju ti niko reći je da na kraju dana ostaješ potpuno sama, a ponekad pored podrške porodice, prijatelja, partnera možeš jedino na samu sebe da se osloniš. Kao jedina sigurnost koja nam ostaje u životu smo mi sami. I to je zapravo jako fantastično!

anthony tran vXymirxr5ac unsplash e1571129695661 Kako možeš pomoći sebi kada se ne osećaš okej

Ono što možeš da uradiš za sebe svakog trenutka su ovih nekoliko malih stvari!

Promeni svoju sredinu

Tvoje loše raspoloženje je obično usko vezano za tvoju okolinu. Kada si depresivna u svojoj sobi koja može biti i veselih boja, ona dobija potpuno drugu dimenziju samo zbog energije koju ti projektuješ. Krevet ti onda deluje kao najbolji prijatelj i ne želiš da ga nikad napustiš. Tad samu sebe zatvaraš u četiri zida gde ne vidiš izlaz niti budućnost. Napuštanje te mračne prostorije pa makar i za šetnju po parku ili da odeš do najbolje drugarice na kafu pravi ti izlaz iz trenutnog pakla i tvoj mozak pravi malu pauzu. Nova sredina stimuliše tvoj mozak da izađe iz začaranog kruga depresije.

Nemoj da se stidiš stvari koje te čine srećnom

Obraduj sebe stvarima koje voliš. Naročito kada si tužna. Neke od tih stvari mogu da deluju jako čudno drugima i zbog toga da te osuđuju, kao da na primer gledaš Keeping Up With The Kardashians na repeatu, igranje SIMS igrice ili čak neka OCD glupost poput organizovanje sveća u tvojoj sobi po bojama… Ne dozvoli sebi da se osećaš loše što radiš te stvari koje te čine srećnom, samo zato što nekome drugom to deluje čudno. Pritom možeš sama da radiš mnogo zabavnih stvari, što će ti popraviti i raspoloženje i ojačati te psihički generalno. Odlazak u muzej, u bioskop, na čaj u gradu gde ćeš čitati knjigu po tri sata… To sve može da deluje nekome drugom jadno i bedno, ali to ne treba da te potresa dok god te čini srećnom. Ne obaziri se na tuđe komentare i radi ono što voliš. Mnogo je bitnije da si ti srećna nego nešto što ti neko drugi govori da treba da radiš.

Dozvoli sebi neuspeh

Dozvoli sebi da napraviš grešku, to je jedna od stvari koje te oslobađaju. Ponekad smo toliko opsednuti našim ličnim ciljevima i mislima kako da ih postignemo da zaboravljamo da je ponekad jedini način da naučimo nešto tako što ćemo doživeti neuspeh. Na primer, novo radno mesto može da bude izazov ako to prethodno nisi radila, dakle, potpuno je za očekivati da ćeš praviti greške. Ne možeš biti savršena u nečemu odmah čim uzmeš da to i radiš.

Uspori

Život generalno ide jako velikom brzinom i ne možemo uvek da psihički obradimo količinu informacija koju dobijemo. To u kombinaciji sa stresom i anksioznošću kada te sustigne… Ne osećaš se baš najbolje. I nemaš obično vremena da misliš o tome jer moraš da juriš na dejt, u teretanu, na neki rođendan pa ne stižeš da se posvetiš sebi. Umesto da čekaš trenutak da se raspadneš psihički potpuno, odvoji svakog dana vreme za sebe kada ćeš samo jednostavno usporiti i sabrati svoj tok misli i preorganizovati prioritete. Ako ne počneš to da radiš, spremi se na jednu ozbiljnu psihičku katastrofu.

Ostvari nešto malo

Kada se osećaš kao potpuni promašaj, veoma je teško da vidiš sva svoja prethodna dostignuća. Pomisli šta je to što nije teško za uraditi, zadovojavajuće je i možeš to da uradiš kako bi se osećala bolje u vezi sebe. Tipa, zalivanje cveća, preorganizovanje spavaće sobe, novi raspored u ormanu… To su stvari koje možeš brzo i lako da uradiš kako bi se osećala bolje.

Nemoj da ćutiš

Kada se osećaš baš loše, jako je bitno da nekome drugom daš do znanja da se ne osećaš najbolje. Ne moraš ostati smirena i nastaviti dalje. Dozvoljeno ti je da poludiš i da vrištiš, a pre svega treba da potražiš pomoć jer to nije ništa strašno i zbog toga ne treba da te bude sramota. Obične male i jednostavne konverzacije mogu da utiču na tvoje odluke u životu i više nego što misliš. Popričaj sa nekim kome veruješ, nebitno da li je to sestra, brat, prijatelj, kolega ili u krajnjem slučaju psiholog. Uvek idi kod osobe koja će te savetovati pametno i konstruktivno, a sigurno imaš tako nekoga u svojoj okolini.

Comments