Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Jasno nam je i odavno već u medicini priznato, da nam osećanja, misli i ubeđenja utiču na rad organa, na ukupno zdravstveno stanje, kao i da određena bolest ukazuje na neki emotivni problem, kompleks, pogrešno ubeđenje koga se uporno držimo. Termin “psihosomatski” odavno je usvojen i svi znamo na šta se odnosi, ali nismo tako spremni da uvek posmatramo čoveka kao celoviti sistem, u kome je sve povezano i međuzavisno. Ako nas boli glava, nećemo moći da se koncentrišemo, biće nam teško da obavljamo dnevni posao, grešićemo i bićemo neraspoloženi, ali ako nam neko kaže da nas glava boli zato što, recimo, potiskujemo neke neprijatnosti i odlažemo suočavanje sa svojim strahovima, nećemo biti tako spremni da to prihvatimo bez sumnje i da pokušamo da izlečimo glavobolju suočavanjem sa neprijatnostima.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem veze između organa i emocija, odnosno uticaja osećanja na zdravlje, imaju određene i ubedljive stavove. Evo nekih od njih:

Osećanje manje vrednosti, odnosno, nedostatak samopoštovanja pogađa razne delove organizma, ali najviši nivo tog osećanja posebno utiče na koštano tkivo. Osteoporoza, koja se uglavnom javlja kod starijih žena, posledica je nagomilavanja nezadovoljstva sobom, odnosno osećanja da nismo dovoljno dobri, vredni ljubavi, uspešni, ostvareni. Žene koje cene sebe i tokom klimakterijuma zadržavaju samopouzdanje i osećanje životne ispunjenosti i postignuća, nemaju ove probleme.

Muškarci gotovo očekuju da će sa godinama imati probleme sa prostatom i ti problemi se povezuju sa starenjem. Ali, zastupnici uticaja osećanja i stavova na zdravlje kažu da je stvar upravo obrnuta – muškarci koji sa godinama počinju da osećaju kako gube privlačnost, kako više nisu muževni i privlačni (više ne vide sebe kao “mužjake”) pate od problema sa prostatom. U prilog tome govori i činjenica da nemaju svi stariji muškarci takvih problema, a da ih imaju i neki koji još nisu “zagazili” u srednje godine.

Editors choice