Društvene mreže nam stvaraju stalan pritisak da budemo bolja, lepša, pametnija, svesnija verzija sebe. Otvaranje Instagram aplikacije i “skrolovanje” kroz feed, često nas tera na preispitivanje naših životnih odluka, ali i minornih, banalnih stvari u životu, poput outfit-a koji smo nosili tog dana. Da, većina nas to ne želi da prizna i nastavlja da koristi društvene mreže tvrdeći da na nas nema uticaja i da smo isuviše kul za to. Ipak, istraživanja pokazuju da svaki korisnik mreža kao što su Instagram ili Facebook, više puta dnevno postaje žrtva misli šta treba da promeni kako bi bio dostojan divljenja na ovim platformama.

Priznali ste sebi da ipak osećate pritisak? U redu, evo kako se osloboditi iluzija o savršenom životu i pritiska da konstantno budemo najbolja verzija sebe, koju nam nameću društvene mreže.

Pomirite se sa sobom

Znamo da je lakše reći nego uraditi, ali pre nego što krenete da upoređujete sebe sa drugima i njihovim dostignućima, potrudite se da se pomirite sa sobom. Niko od nas nije stvoren da bi bio apsolutno savršen u svemu što radi i to je potpuno u redu, a sebi ne smete dozvoliti da ostvarujete tuđe snove kako biste se uklopili u društveno prihvatljive kalupe. Društvene mreže nam često govore da postoji samo jedan ispravan i kul način za sve što radimo, zanemarujući činjenicu da je svako od nas jedinstven. Kako vam sulude društvene norme ne bi stvarale pritisak, spoznajte ono što se nalazi u srži vašeg bića i pokažite svetu vaše pravo, originalno ja, bez straha od neprihvaćenosti i osude.

View this post on Instagram

office

A post shared by JOSEFINE H. J (@josefinehj) on

Otpratite negativne ljude

S obzirom na to da više sati dnevno provodimo na internetu, s vremena na vreme je potrebno napraviti “čišćenje” naših Instagram i Twitter feed-ova. Ukoliko pratite ljude zbog čijih se objava često osećate nelagodno, neuspešno ili možda čak i zavidno, najbolje je ukloniti ih. Stručnjaci kažu da je svaki čovek skrojen od petoro ljudi sa kojima provodi najviše vremena, te je na isti način potrebno voditi računa i o osobama sa kojima vršite interakciju u digitalnom prostoru.

Comments