Pravite kompromise, mirite se sa postojećim stanjem, govoreći sebi da je to prihvatanje, da je to izbor – u redu, imate prava da birate liniju manjeg otpora, da nastojite da se ne cimate i ne uznemiravate i da ne izlazite iz zone komfora. Ali kad se zona komfora toliko suzi oko vas, da ne možete ni da mrdnete, šta ćete onda? Možda tada više i nećete imati izbora, pa se nećete ni mrdati, jer ste u međuvremenu atrofirali. 

Suočite se sa tim smirivanjem i mirenjem, dok još imate snage. Dok shvatate da ste sposobni za više, da možete više da date, stvorite, učinite, kao i da možete više da dobijete i primite. Suočite se sa svojim nedostatkom samopouzdanja i samopoštovanja. Zato što vam nije dobro – nije vam ni loše, ali osećate kao da ste pristali da živite bez nečeg vitalnog i bitnog, nečeg što vam stalno nedostaje. 


I uvek ćete se tako osećati, sa svim sa čime ste napravili taj kompromis, to prihvatanje, koje je zapravo mirenje – nepotpuno. Kao da niste postali ono što je trebalo da budete. Niste ispunili svoje potencijale, niste iskoristili svoje kapacitete. Kad se pogledate u ogledalo, niste ponosni na tu osobu koju vidite. Pitate se šta ste to sebi uradili, šta ste dozvolili da vam život (drugi) urade i zašto i dalje pristajete na to. Vi znate da zaslužujete mnogo više. Ali to vam niko neće dati. Za tim morate da posegnete, morate sami sebi to dati – tako što ćete sebi dozvoliti da želite, imate, ostvarujete i budete ono što zaslužujete, ono što vam pripada, ono što jeste. 

Teško je sebi dati tu dozvolu. I sve vam skreće pažnju – stalno ste u nekoj drami. Neuravnoteženi ste, zakoračite poletno prema nečemu, pa se sapletete i polomite, pa vas onda povreda sprečava da zakoračite ponovo. Jednog dana ste srećni i euforični i ništa vam nije potrebno i sve vam je super, sledećeg dana ste prazni i tupi i ne živi vam se. Trećeg dana ste tužni i gušite se u suzama. Promene raspoloženja vas zaokupljaju i oduzimaju vam svu energiju. Imate utisak da se nešto dešava, a zapravo ste uhvaćeni u dramu zone komfora. 

Comments