Trudnoća i majčinstvo je nešto što se u velikoj meri romantizuje, dok se mnogo manje pažnje obraća na to kroz šta sve telo jedne žene prolazi u tako ranjivim periodima. Osim toga, na društvenim mrežama vidimo toliko primera žena čije se telo već nekoliko nedelja posle trudnoće vraća u svoje pređašnje stanje i izgledaju kao da nikada nisu bile trudne.

Pojedina tela prolaze kroz manje, druga druga kroz veće promene u periodu posle porođaja. I svaka od tih promena je sasvim normalna i prirodna za telo koje je stvorilo novi život. No, ovde ne treba pričati samo o fizičim promenama, već i o psihičkim, emotivnim. Vaše telo se menja, vi se menjate i potrebno je proći kroz mnogo toga da biste rodili jedno malo biće.

Ovo su neke od najčešćih promena koje se dešavaju novopečenim mamama…

Istanjivanje kose

Mnoge žene imaju problem sa tankom kosom nakon što postanu majke. Zbog nagle promene u hormonima često dolazi do opadanja kose, nedostatka volumena i kosa generalno ima znatno niži kvalitet nego pre porađaja ili trudnoće.

Dobra vest je da nećete zauvek imati tanku kosu i da će se ona vremenom oporaviti. Hormonima je potrebno vreme da se regulišu, te period tanke kose obično traje do šest meseci.

Takođe, bržem oporavku ćete pomoći ukoliko u hranu uvrstite namirnice koje imaju obilje vitamina B, ili počnete da ga suplementirate. A u šampon možete staviti B kompleks koji jača kosu i podstiče njen rast.

Bubuljice

Sasvim je moguće da ćete u trudnoći i periodu posle trudnoće imati bubuljice, iako ih pre toga niste u toj količini imali još od puberteta. Čak 15% žena koje su tek postale majke primećuju da se na njihovoj koži pojavljuju bubuljice i akne. I ovo je sasvim normalno zbog hormonskog disbalansa.

Naglašavamo da se sa bubuljicama ne borite na isti način kao pre trunoće, a tu pre svega mislimo na retinol i salicilnu kiselinu, koja ne sme da se koristi u periodu dojenja. Umesto toga, koristitite vitamin C koji će ujednačiti ten, benzoil peroksid i glikolne kiseline.

Strije

Strije su nešto gotovo neizbežno u trudnoći. Da biste ih sprečili, možete mazati kreme protiv strija – kod pojedinih će minimizirati njihovu pojavu, kod drugih neće pomoći uopšte. Takođe, ima žena čija je koža toliko rastegljiva da uopšte neće doći do pojava strija. I sve od navedenog je sasvim u redu.

Beauty industrija nas je ubedila u to da su strije ružne, ali su sasvim normalne i govore kroz šta sve je vaše telo prošlo. Ako imate strije na stomaku, butinama, zadnjici, grudima nastalih usled trudnoće, nemojte ih skrivati i osećati se loše zbog toga. Istina je da je vaše telo sada drugačije, kako da ne bude kada je prošlo kroz toliko promena. No, to je vaše telo, prelepo je i zaslužuje da ga volite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oh La Lari (@ohlalari)

Suva koža

Suva koža je još jedna česta promena kod porodilja, upravo zbog nagle promene u hormonima i pada estrogena. Vaša koža će se oporaviti vremenom, a vi joj možete pomoći u tome sa dodatnom hidratacijom. To, dakle, znači, korišćenje hidratantnih krema i masnih krema koje će zaključati vlagu unutar kože.

Moguće je da će doći i do perutanja kože, crvenila i iritacija. Pijte više vode kako biste pomogli telu da se oporavi.

Ponovo naglašavamo da su sve ove promene najnormalnije, kao i da je sasvim u redu da se ne osećate dobro u svom telu u ovom periodu. Dajte sebi vremena, jer sada je beba vaš prioritet. Najbitnije je da se dovoljno odmarate i koristite svu pomoć koja vam je dostupna kako biste se posvetili i sebi.

Naslovna fotografija: instagram.com/ohlalari

Jovana Petković

Comments