Kada sam nešto ranije guglala milenijalce i generaciju Z želeći da razgraničim kome pripadam, iznenadila sam se koliko sam zapravo negativnih komentara pronašla o njima. To što “mlađe generacije” žive u potpunosti drugačije u odnosu na njihove roditelje koji su, iz ove perspektive, čini se, previše robovali nekim pravilima i očekivanjima koja njih danas nimalo ne interesuju, ne znači da su nekvalitetnije ili lošije – to jednostavno znači da su se vremena promenila. Ah da, kliše koje slušamo skoro svakog dana, ali činjenice su činjenice. Sve je postalo modernije, savremenije, drugačije i OK, možda gore nego nekad (ne znamo, jer se ne sećamo ili se tada nismo ni rodili), ali složićemo se da svako vreme ima i svoju dobru i svoju lošu stranu – fokusirajte se na onu koja vam je draža.

Milenijalci, a naročito generacija Z koja je skoro od rođenja izložena ovom digitalnom haosu u kom živimo, svesno ili nesvesno donose nove trendove i ispisuju nova pravila i, zapravo, mi želimo da ih sledimo! Za mnogo šta oni imaju pravo, a naročito za to na koji način treba da gledamo na modu i trendove baš zato što naša omiljena industrija danas ima veliki uticaj na jedan veći i mnogo važniji sistem – planetu Zemlju.

taf 1 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Ona: Trenerka i patike – TAF (Rajićeva Shopping Center) / On: Trenerka i patike – TAF (Rajićeva Shopping Center)

Slow Fashion

Zbog svog pristupa modi i trendovima, milenijalci i generacija Z se smatraju “zelenim generacijama”. Oni se oštro protive takozvanoj brzoj modi čija masovna proizvodnja melje sve pred sobom ostavljajući iza sebe štetu ozbiljnih razmera. Verovatno ste do sada više puta čuli da je modna industrija gotovo na čelu svetskih zagađivača – “zelene generacije” apeluju na odgovorniji pristup modi i, koliko god im estetska strana brenda bila važna, mnogo im je važnija ona etička – od samog dizajna pa sve do proizvodnje. Održivost, dakle, nije samo aktuelni trend, već nešto što treba da postane redovna praksa i milenijalci i generacija Z se ozbiljno bore da u ostalima probude jednak stepen zabrinutosti i rešenosti da promene svoje navike u potrošnji.

taf 2 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

On: Duks, trenerka, patike – TAF (Rajićeva Shopping Center) / Ona: Majica, duks, patike – TAF (Rajićeva Shopping Center)

Autentičnost i transparentnost brenda su ključni

Naravno da milenijalci i generacija Z nisu imuni na lepo, popularno, na trendove i sve “poslastice” koje nam modna industrija servira. Pa ipak, iznad svega toga stoje dva bitna kriterijuma – autentičnost i transparentnost. Ove “mlađe generacije” će svoje poverenje pokloniti pre svega brendu koji oslikava njihova uverenja i vrednosti, koji odgovara njihovom lifestyleu i koji može da prati ono što oni jesu. Zanimljivo je da je u poslednje vreme očigledan porast popularnosti sportskih brendova koji odavno više nisu rezervisani samo za treninge u teretani. Duksevi, trenerke, patike koje na pravi način spajaju udobnost i praktičnost sa trendovima, određenim stilom i predstavljaju društveni simbol su i više nego popularni, cenjeni i voljeni. Ukoliko i sama pronalaziš inspiraciju u ovakvom lifestyleu, obavezno čekiraj TAF (The Athlete’s Foot) prodavnicu u Rajićeva Shopping Centeru u kojoj na jednom mestu možeš pronaći najbolje sportske brendove proverenog kvaliteta – po meri tvoje generacije!

taf 3 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Trenerka i patike – TAF (Rajićeva Shopping Center)

taf 4 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Duks i majica – TAF (Rajićeva Shopping Center)

Transparentnost je druga važna stavka u izgradnji poverenja i ovde je stvar vrlo jednostavna. Milenijalci i generacija Z se vode prostom računicom – ukoliko oni otvoreno pričaju svoju priču putem društvenih mreža (ah, blagodeti digitalnog doba), onda očekuju isto i od svog omiljenog brenda. Njima je bitno da znaju baš sve o brendu koji vole – šta ili ko im služi kao inspiracija, koliko odgovorno posluju, koje su njihove vrednosti, koja je njihova priča koja se krije iza sjajnih komada koji svi žele. Prosta komunikacija i razmena informacija, kao među prijateljima. Verujem da ovo dovoljno govori u prilog tome koliko je njima zapravo stalo do toga šta nose i koliko zapravo cene brend koji biraju. Možemo li se svi voditi tom filozofijom? Prilično je poštena, zar ne?

taf 5 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Trenerka i patike – TAF (Rajićeva Shopping Center)

taf 6 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Duks, trenerka i patike – TAF (Rajićeva Shopping Center)

Kupovati manje, ali kvalitetnije

U duhu održivosti i etike koja im je jako važna, ali i u skladu sa već pomenutom, prisutnom ljubavlju prema trendovima, milenijalci i generacija Z prave savršeni balans između svojih uverenja i potreba. Dakle, oni ne izbegavaju kupovinu, samo kupuju manje, ali kvalitetnije. Budući da ne padaju pod plimu trendova koji se smenjuju skoro pa svake nedelje, oni teže onim klasičnijim i pre svega kvalitetnijim komadima koji će svoje počasno mesto u gaderoberu zadržati nešto duže. Ponovo ćemo se vratiti na sportswear – svima nam je potrebna udobna i kvalitetna trenerka koju možemo nositi i nakon nekoliko pranja u veš mašni. A šta je sa patikama iz kojih ne izlazimo? Pa, naravno da ćemo pre investirati u dobar par nego brinuti o kupovini odgovarajućeg modela svako malo. Razmišljaš isto? Ovo je još jedan razlog da posetiš TAF radnju u Rajićeva Shopping Centeru i čekiraš njihovu najnoviju kolekciju – sigurno ćeš pronađi nešto po svom ukusu u ponudi svojih omiljenih brendova i, naravno, nešto što će nadživeti aktuelne trendove. Jer, složićeš se, svima nam je potrebno malo ovakvog odgovornog i osvežavajućeg mindseta.

taf 7 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Patike – TAF (Rajićeva Shopping Center)

taf 8 Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

Patike – TAF (Rajićeva Shopping Center)

Sve komade pronađi u TAF radnji u Rajićeva Shopping Centeru!

Produkcija: WANNABE MEDIA

Ivana

Comments