Svesni roditelji štite svoje dete od opasnosti, ali ne pokušavaju da ga spreče da rizikuje i isproba svoje „performanse“ da iskusi greške, probleme i sukobe.

Svesni roditelji ohrabruju dete da samostalno rešava probleme i pomažu mu samo kad je potrebno. Ne rešavaju probleme svoga deteta umesto njega.

Svesni roditelji postavljaju razumne granice, nežno vode dete prema prihvatljivom ponašanju i uzimaju u obzir potrebe svih uključenih prilikom rešavanja nekog sukoba. Ne pokušavaju da kontrolišu decu podmićivanjem, nagradama, pretnjama, ili bilo kakvim kaznama.

Svesni roditelji brinu se o sebi i iskreni su kad je reč o njihovim potrebama i osećanjima. Ne žrtvuju se toliko da postanu ogorčeni.

Svesni roditelji nastoje da shvate načine na koje njihove boli iz detinjstva utiču na njihovu sposobnost da budu dobri roditelji, i svesno se trude da razreše sopstvene konflikte (i traume) i da ne prenose teret sopstvenih emotivnih povreda na svoju decu.

Autorka ovih načela, Aletha Solter (napisala je brojne knjige o deci i roditeljstvu) osnovala je Institut za svesno roditeljstvo sa vizijom stvaranja nenasilnog sveta u kome će sva deca moći da ostvare svoj puni potencijal.

Pročitajte još i ovo:

Rečenice koje odaju psihopate i manipulativne gadove

Uputstva za uspešan i srećan razvod

Stvari koje on nema pravo da vam nameće

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.instagram.com, www.unsplash.com

Brankica Milošević

Comments