U poslednjem kvartalu 2023. godine, čekajući praznike koji uskoro stižu, mnogi od nas razmišljaju o tome kako zaraditi novac i pokriti troškove ove finansijski izazovne sezone. Bilo da želite malu finansijsku podršku za praznične poklone ili maštate o tome da počnete sa štednjom za buduće ciljeve, postoji nekoliko kreativnih načina da povećate svoje prihode. Danas su, više nego ikad pre, dostupne brojne mogućnosti za side hustle, poput online tutoringa, freelance pisanja za blogove, stock fotografije ili posla virtuelnog asistenta.

Ako prelistate Reddit, freelance grupu na Facebooku ili Viber zajednice za mlade preduzetnike, videćete brojne ambiciozne ljude koji na različite načine zarađuju novac na internetu ili su se čak odvažili da pokrenu svoj biznis (iako to nije ni najmanje jednostavan poduhvat).

Mnogi koriste svoje znanje engleskog ili drugog stranog jezika za podučavanje studenata širom sveta putem video-platformi kao što su Zoom, Teams ili Skype. Verovali ili ne, svi posedujemo brojna znanja i veštine koje se nama možda podrazumevaju, ali ih drugi ne poseduju i za njih bi platili – i to baš nama.

Takođe, razmislite o pružanju privatnih časova ili radionica (ukoliko posedujete veštine kao što je sviranje instrumenata, slikanje ili ples).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🦋 (@ago0n_)

Ukoliko imate slobodnog vremena, volite da pišete i želite da podelite svoje misli sa svetom – uvek možete da pokrenete svoj blog ili pišete članke za različite publikacije i veb-stranice. Takođe, na YouTubeu i različitim aplikacijama namenjenim za učenje – dostupni su besplatni kursevi marketinga, content i copywritinga. Ovakav vid edukacije će vam pomoći da spojite lepo i korisno i potencijalno će vam omogućiti da pronađete klijente na nekoj od online platformi. Kombinovanje jedne od marketinških veština sa svojim talentom za pisanje može da predstavlja vetar u leđa koji vam je potreban.

Iako je važno da isplanirate kako ćete sebi dugoročno obezbediti dodatni prihod (kao i da razmotrite sve ponuđene opcije), u nastavku teksta bavićemo se, pre svega, brzim i kreativnim idejama za side hustle – koje mogu da vam pomognu da uštedite određenu svotu u najskorijem periodu.

5 ideja kako zaraditi novac i doći do džeparca uoči praznika

Pokrenite (privremeni) dodatni posao

Ako želite brz način da zaradite novac, dodatni part-time posao može da bude odlično rešenje. Započinjanje nečega od nule, kao što su blog ili cela poslovna ideja zahtevaju vreme da se razviju, tako da ćete možda želeti da tako zahtevne poduhvate ostavite za kasnije (ukoliko vam je novac potreban hitno). Umesto toga, razmislite o jednostavnim poslovima kao što su dostavljanje hrane, čuvanje kućnih ljubimaca, anketiranje, pružanje usluga vožnje ili statiranje u različitim reklamama, filmovima i serijama. Ove aktivnosti nije teško uklopiti u postojeći raspored, a vi sami određujete koliko i kada želite da radite.

Prodajte stvari koje ne koristite

Jedan od najbržih načina da zaradite novac jeste prodaja stvari koje više ne koristite. Bilo da se radi o starom nameštaju, odeći ili nekorišćenim kuhinjskim aparatima, vreme je da pregledate svoje ormare i kutije sa stvarima. Napravite fotografije stvari koje vam više nisu korisne i objavite ih na platformama kao što su Facebook Marketplace, KupujemProdajem i slično. Možda ćete se iznenaditi koliko se (ponekad) stvari brzo prodaju, naročito ako živite u mestu gde ima mnogo studenata ili stalnih doseljenika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by y.a. (@ya_______i)

Unovčite svoju kreativnost

Ako posedujete sklonost ka kreativnom izražavanju, možete da iskoristite svoje veštine kako biste kreirali ručno izrađene predmete koje ćete prodavati na lokalnim handmade sajmovima ili online platformama kao što je Komuna Market. Bez obzira da li pravite unikatne predmete poput nakita, sapuna i keramičkih proizvoda ili je ipak reč o domaćoj hrani poput džemova i zimnice – ovo može da bude odličan način da zaradite džeparac. Važno je da razmotrite vreme potrebno za izradu proizvoda koje želite da prodajete, kao i koju cenu biste odredili (kako biste bili sigurni da će se vaš trud isplatiti).

Iznajmljivanje stvari koje ne koristite

Ako niste spremni da se trajno odreknete određenih stvari, razmislite o njihovom iznajmljivanju. Ovo može da bude dobra ideja ako imate višak prostora u svojoj kući, koji biste mogli da izdajete kroz platforme kao što su Airbnb, Halo oglasi ili City expert. Takođe, možete da obezbedite dodatni prihod ako imate garažu ili parking mesto koje ne koristite. Još jedna od opcija je iznajmljivanje bicikla ili automobila turistima, a postoje različite aplikacije pomoću kojih ćete naći zainteresovane za ovaj vid usluga.

Razmislite o sezonskom poslu u maloprodaji ili uslužnoj industriji

Mnoge prodavnice i restorani traže sezonske radnike kako bi se pripremili za prazničnu gužvu, tako da uvek možete da razmotrite mogućnost da radite vikendom kao prodavac u butiku ili radnik u uslužnoj industriji kako biste zaradili dodatni novac. Prednost ovih sezonskih poslova je što ne zahtevaju dugoročno angažovanje, pa možete da zaradite novac bez osećaja obaveze da ostanete posle praznične sezone. Takođe, ako radite u prodavnici u kojoj inače kupujete, možete da ostvarite popuste tokom najprometnijeg perioda kupovine u godini.

Pročitajte i ovo: Šta je burnout sindrom i kako da ga prevaziđete kad ste preopterećeni poslom

Naslovna fotografija: pinterest.com/joannarahier.com

Milica Nešić

Comments