Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

#musthave: Torbe koje volimo ove sezone

Najbolje bob frizure: Inspiracija za prvu sledeću posetu frizeru!

#trèschic ideje kako da nosiš trenerku ovog proleća

Može li dnevnik zahvalnosti zaista da unapredi tvoje mentalno zdravlje?

Novo na Netflixu: Šta ćemo gledati u aprilu?

12 virtuelnih tura kroz muzeje koje moraš da posetiš

#homeworkout: Top 7 Instagram profila zbog kojih ćeš zavoleti vežbanje kod kuće

Kako da prihvatiš i zavoliš svoje telo

Uređenje enterijera: Trendovi koji će dominirati tokom ove decenije

1/2

Priča počinje 1939. godine, kada se 41-godišnji kreator Kristobal Balenciaga preselio u Pariz i počeo da oseća nostalgiju za rodnom Španijom. Izbeglica pred španskim građanskim ratom, našao se odjednom u srcu visoke evropske modne scene i u potrazi za inspiracijom okrenuo se korenima – svom detinjstvu u malom gradu Getaria u Baskiji, koje je proveo sa majkom, krojačicom, koja je šila za tamošnju aristokratiju. U kućama tih klijenata, kao dečak doživeo je doživotnu fascinaciju slikama starih majstora – talasasti oblici, obimna konstrukcija, minimalističke linije i hrabre boje dovele su do definisanja njegovog pristupa modnom dizjnu.

Kulminacija ove priče odvija se ovih dana u Madridu, u vidu izložbe koja će trajati do septembra, a na kojoj je izloženo 90 modela Kristobala Balenciage, zajedno sa 56 remek-dela španskog slikarstva, koja su inspirisala dizajnera za ovu kolekciju.

El Greco – boje

Živopisne boje haljine Device Marije i ostalih odevnih predmeta likova na El Grekovim slikama, inspirisale su dizajnera da ih predstavi na elegantnim večernjim haljinama, za dame koje vole raskoš, visoku modu i ekstravaganciju.

View this post on Instagram

El Greco x Balenciaga

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Sudska svedočanstva – crna

Balenciaga je pronašao inspiraciju i za primenu duboke i svečane crne boje, u sudskim portretima, koje su španski slikari pravili kao svedočanstva prilikom važnih sudskih zasedanja, kao što je portret princeze Margarete Tereze (Juan Bautista Martinez dl Mazo), ili kraljice Elizabete Valois (Juan Pantoja de la Cruz) iz 17. veka.

View this post on Instagram

Court painting x Balenciaga

A post shared by Lifestyle Choices (@ourlifestylechoices) on

Editors choice