Priča počinje 1939. godine, kada se 41-godišnji kreator Kristobal Balenciaga preselio u Pariz i počeo da oseća nostalgiju za rodnom Španijom. Izbeglica pred španskim građanskim ratom, našao se odjednom u srcu visoke evropske modne scene i u potrazi za inspiracijom okrenuo se korenima – svom detinjstvu u malom gradu Getaria u Baskiji, koje je proveo sa majkom, krojačicom, koja je šila za tamošnju aristokratiju. U kućama tih klijenata, kao dečak doživeo je doživotnu fascinaciju slikama starih majstora – talasasti oblici, obimna konstrukcija, minimalističke linije i hrabre boje dovele su do definisanja njegovog pristupa modnom dizjnu.

Kulminacija ove priče odvija se ovih dana u Madridu, u vidu izložbe koja će trajati do septembra, a na kojoj je izloženo 90 modela Kristobala Balenciage, zajedno sa 56 remek-dela španskog slikarstva, koja su inspirisala dizajnera za ovu kolekciju.

El Greco – boje

Živopisne boje haljine Device Marije i ostalih odevnih predmeta likova na El Grekovim slikama, inspirisale su dizajnera da ih predstavi na elegantnim večernjim haljinama, za dame koje vole raskoš, visoku modu i ekstravaganciju.

Sudska svedočanstva – crna

Balenciaga je pronašao inspiraciju i za primenu duboke i svečane crne boje, u sudskim portretima, koje su španski slikari pravili kao svedočanstva prilikom važnih sudskih zasedanja, kao što je portret princeze Margarete Tereze (Juan Bautista Martinez dl Mazo), ili kraljice Elizabete Valois (Juan Pantoja de la Cruz) iz 17. veka.

Comments