Kate Winslet će igrati manekenku i foto-reporterku Drugog svetskog rata, Lee Miller, u biografskom filmu Lee. Miller je bila muza Manu Rayu, američkom vizuelnom umetniku koji je većinu svoje karijere proveo u Parizu. Bila je ratna korespondentkinja za magazin Vogue, jedna od malobrojnih žena koja je dokumentovala stradanja sredinom 1940-ih godina. Film će prikazati veoma specifičan deo Millerinog života u kom je radila kao fotoreporterka, a zasnovan je na spisima iz kutija i arhive njenog sina, Anthonyja Penrosea, budući da je scenario sačinjen od dokumenata i fotografija sačuvanim u kutiji za sapun na tavanu porodične kuće.

Međutim, Winslet je za Deadline izjavila da film, zapravo, nije biografski, jer bi o Millerovoj trebalo snimati HBO seriju, koja bi detaljno prikazala njen život. Ona je dodala da su autori izdvojili najinteresantniju deceniju iz Leeinog života, onu koja je verodostojno prikazala njenu ličnost i kroz šta je sve prošla. Taj period uključuje godine od 1938. do 1948. koje su je odvele direktno u rat. “Ljudi treba da budu upoznati sa tom pričom iz njenog života”, rekla je Kate.

Lee Miller je svoju profesionalnu karijeru započela kao manekenka francuskog umetnika Mana Raya ranih 1930-ih, kao njegova asistentkinja i muza pre nego što je otvorila svoj fotografski atelje, preuzevši mnogo Rayavih profesionalnih angažmana pre nego što je napustila njihovo partnerstvo budući da joj on nije dozvoljavao da se razvija kao fotografkinja. Lee Miller se priključila magazonu Vogue kao ratna korespondentkinja 1942. godine, fotografišući šokantne prizore žrtava i koncentracionih logora koji su joj potom postali ultimativna motivacija.

Pored Kate Winslet, u filmu igraju i Andrea Riseborough kao Audrey Withers, urednica britanskog Voguea i Leeina bliska prijateljica, Marion Cotillard kao Solange D’Ayen, direktorka modnog sektora u francuskom Vogueu, Jude Law kao Roland Penrose, umetnik i pesnik koji se zaljubio u Lee, dok Leeinog sina Anthonyja Penrosea tumači Josh O’Connor.

Comments