U okviru 14. beogradskog festivala igre 30. marta u 20h u Pozorištu na Terazijama predstavice se trupa “Kinetički kolektiv” iz Ferare, pravo osveženje u oblasti fizičkog teatra.
U predstavi “10 minibaleta”, struje i oluje, ventilatori i dronovi, ptice i veliki žetei, postaju alegorije odnosa koreografije i igre, u istraživanju koje se odbija od repeticije do improvizacije, i od zapisa do izvedbe. Srž ovog traganja jeste sveska iz detinjstva Frančeske Penini, gde je ona zapisala desetak koreografija, izmišljenih, ali nikada predstavljenih.

A COLETTIVO CINETTICO 1 Kinetički kolektiv za sve ljubitelje igara tokom festivala nastupa u Beogradu

Vremenska mašina potrebna za neverovatan arheološki poduhvat otkriva na sceni niz skrovitih mogućnosti. Telo se isprobava kroz principe termodinamike, od plastičnosti gimnastike do potiranja inercije. Među iskrivljenim i zagušujućim naporima, izazvana je respiratorna razmena koja menja volumene između tela i prostora, publike i scene, u lebdećoj i plutajućoj geografiji.

A COLETTIVO CINETTICO 2 Kinetički kolektiv za sve ljubitelje igara tokom festivala nastupa u Beogradu
Frančeska Penini se bavila gimnastikom, pre nego što je otkrila svet savremene igre. Učila je u Baletu Toskane, londonskom Laban centru, i isprobala širok spektar disciplina: od buto plesa do slobodnog ronjenja, od borilačkih veština do takmičenja u disko igri. Kao slobodna igračica, bila je deo trupe Saša Valc i gosti. Trupu Kinetički kolektiv, osnovala je 2007. godine, kao rastegljivu mrežu umetnika: preko 50 članova iz različitih umetničkih oblasti fokusiranih na pokret i održavanje strukture trupe u stalnoj dinamici. Njen rad prevazilazi polove i kodove, reformišući pravila scenskog događaja, izazivajući odnose sa gledaocem, otkrivajući različite vrste tela i prostora kroz strog, često ironičan pristup. Ona drži predavanja i seminare u muzejima i umetničkim centrima (Koledž za igru u okviru venecijanskog Bijenala, Muzej MAXXI u Rimu…) i razvila je uređaje i didaktičke metode za osoben koreografski pristup koji se može koristiti i u radu sa amaterima. U okviru svoje kompanije, do sada je kreirala 37 komada, i dobila mnoge značajne nagrade.

Comments