Ova subota posvećena je ljubiteljima klasične muzike. Mada, i oni koji to nisu, sigurno su čuli za Antonija Vivaldija (Antonio Vivaldi) i njegova “Četiri godišnja doba”. Predstavljamo vam “Proleće” koje je oduševljavalo mnoge i unosilo vedrinu u njihove dane. “Proleće” je i danas jedno od najizvođenijih koncerata za violinu i orkestar.

slika klasika Klasiku molim danas: Antonio Vivaldi Četiri godišnja doba

Naučite da volite klasiku

Lična karta:

Ime: Antonio Lučio Vivaldi (Antonio Lucio Vivaldi)

Datum rođenja: 4. mart 1678.

Mesto rođenja: Venecija (Italija)

Datum smrti: 28. jul 1741.

Mesto smrti: Beč (Austrija)

Period stvaranja: barok

Poznata dela: “Četiri godišnja doba”, “Glorija”, “Olimpijada”

U Amsterdamu je objavljeno dvanaest Vivaldijevih koncerata, od kojih su prva četiri bila “Godišnja doba”. Njihov uspeh je bio ogroman i munjevit. Na koncertu u Parizu 1728. godine “Četiri godišnja doba” čuo je i Luj XV. Očaran, pozvao je Vivaldija da svira na njegovom venčanju, kao i onda kada su mu se rodile dve kćeri bliznakinje. Tih godina Vivaldi je dela izvodio pred najuticajnijim vladarima Evrope i svi su bili oduševljeni lakoćom melodije jer je tada, kao i sada, klasična muzika važila za ozbiljnu.

Da to nije baš tako znaju samo oni koji vole i slušaju klasičnu muziku. Poznato im je kakvu bujicu osećanja ona može da izazove. Ali ne brinite, zato smo tu mi da vam predstavimo najbolje od klasične muzike.

Bavićemo se i knjigama, filmovima, svime što na bilo koji način može da spada u klasiku. Vama ostaje samo da se pronađete. Ko zna, možda se i iznenadite.


Marina Marinković ne može da zamisli dan bez smeha, muzike, sarkazma i prijatelja. Voli Španiju, modu, mamu, poeziju i prozu, dobru organizaciju i Vlada Georgieva. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste.

Comments