Ludvig van Betoven (Ludwig van Beethoven) je nemački kompozitor. Poznat je po epitetu jednog najboljih kompozitora svih vremena.

Nema čoveka na svetu koji nije čuo neko njegovo delo, počevši od komada “Za Elizu”.

Tu su još naravno njegove simfonije, sonate, koncerti…

slika11 Klasiku molim danas: Za Elizu

Za Elizu ili Terezu?

Kao što većina zna, ovaj kompozitor imao je problema sa sluhom. Poslednjih devet godina svog života, kada je gluvoća postala definitivna, povukao se u svoj svet tišine, u kome je stvarao najveća remek-dela: Misu Solemnis, Hamerklavir sonatu, 9. Simfoniju i poslednje Gudačke kvartete. Ono što je manje poznato, i uglavnom se iz određenog obzira ne navodi u zvaničnim izvorima, jeste mogućnost da je Betoven svoju gluvoću, pa tako i polaganu i preranu smrt, izazvao  preteranim konzumiranjem alkohola.

Bilo kako bilo, on je za svog života ostavio divna dela. Predložiću vam dve kompozicije koje možete slušati pred spavanje ili dok učite, pa ko zna, možda i sami krenete u istraživanje njegovog opusa. Iznenadićete se, jer ste sigurno već neke melodije i teme čuli u filmovima.

Jedan je Betoven.

Lagana kompozicija za prijatno popodne ili jutro. Za trenutke koje želite da posvetite sebi i sećanjima.

I naravno, ono što ste svi očekivali. Može se reći da je ovo jedno od najpoznatijih klasičnih dela ikada.

Nije sigurno ko je Eliza. Neki naučnici su tvrdili da je ona bila Betovenova peta ljubavnica, dok su drugi sugerisali da je otkrivač komada Ludvig Nol (Ludwig Nohl) možda pogrešno prepisao naslov, a da je originalni rad nazvan “Za Terezu”.


Marina Marinković  je previše puta menjala svoj potpis. Stoga zaključuje da voli promene u životu, muziku i pisanje. Na fakultetu je otkrila je da ima zlu polusestru, koju (za sada) mnogo voli. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste, to se nikad ne menja.

Comments