I gde smo danas? Koliko zaposlenih žena je uspelo da podeli kućne poslove? Koliko muževa je žrtvovalo karijeru zbog porodice? Koliko njih ima svest o ženinim potrebama, željama? U koliko brakova je seks ženina bračna dužnost, koliko silovanja je prijavljeno, koliko osuđeno, koliko tona pudera je potrošeno za prekrivanje masnica? Koliko ćerki je uskraćeno za nasledstvo zbog sina? Koliko mladih žena je ugasilo svoju pamet kao Milena Marić? Čini mi se mnogo, i previše za dvadeset i prvi vek. Slušam klince kako komentarišu jednako kao njihovi čukundedovi: devojka koja je promenila više momaka – kurva, mladić sa više cura – frajer, i ne mogu da verujem. Hoćemo li ikad izaći iz ovih moralnih okova?

Najviše me nervira što se svaka ovakva tema brutalno iskorišćava sve dok se ne obesmisli i onda nestane. Kako naći meru i pričati o ženskim problemima, a ne biti luda feministkinja? Čini mi se da se tako svaki dijalog guši, problem pretvara u medijsku svađu, koja se završava moralnom, socijalnom i društvenom osudom ženskog podrivanja porodice. A, šta da radi neko kao ja, ko želi da sačuva i porodicu i svoju slobodu, ko želi da podeli kuvanje i pranje, da ima jednom nedeljno dan za sebe, koja može da tuži gazdu jer je drugarski šljepnuo i ne dobije otkaz, koja sme da drekne na drskog matorca koji joj se pripija u autobusu, bez straha i stida, koja može bar jednom mesečno da dođe sa posla, zapali cigaru i stavi noge na sto? I ne razvede se…

Pa ništa, moram da se borim, guram, laktam, svađam, molim i pravim prostor. Želim to zbog sebe, ali i zbog naših ćerki. One moraju da spoznaju i poštuju svoje želje, da ih prate, ispunjavaju, da nauče da pregovaraju i prave kompromise, ali ne uvek na svoju štetu. Neka se ljute svi, proći će ih.

Brine me samo jedan problem, kako ubediti muškarce da malo uzmaknu? Mislim, razumem ih, i ja bih verovatno takav status branila krvlju, ali nije fer, stvarno nije fer. Nemojte, muškići, preterivati, jer, što bi Phoebe rekla, nikad se ne zna, možda se u sledećem životu rodite kao žena.

Naslovna fotografija: instagram.com/blancamiro

Leposava Vukoičić Jovanović, Klimakterični dnevnik

Comments