Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Tri saveta za postojani tečni puder

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Ima jedna šala u mom kraju o čoveku koji je napisao više knjiga nego što je pročitao. A napisao je tri. Možda čovek, kad hoće da pročita nešto što mu se sviđa, uzme pa napiše knjigu.

Samo što sam sigurna da je neophodno pročitati mnogo knjiga, pre nego što ijednu napišete.

Družim se sa ljudima koji strastveno čitaju, kao i ja. I svi oni su napisali bar po jednu knjigu. Kao i ja. Družim se i sa onima koji čitaju sporadično ili krajnje retko. I oni imaju neke druge talente i umeća, uglavnom su veštoruki i umeju da sviraju.

Ne znam kako se budi ljubav prema knjigama i čitanju. Mislim da se jedino budi sklonost koja već postoji, opredeljenje koje je već ucrtano na skici sa kojom smo došli na ovaj svet. Odrasla sam okružena knjigama, čitali su mi stalno i pričali mi priče i nikad mi nije bilo dosta. Htela sam da slušam jednu istu priču, sve dok je ne naučim napamet.

Na isti način postupala sam sa svojom decom, čitala im i pričala priče pred spavanje, obavezno, svake večeri i donosila gomile slikovnica i knjiga. Nešto im se nije primilo. Više su voleli crtaće. Volela sam i ja crtaće, ali nisu bili neograničeno dostupni, za razliku od knjiga.

Tja, duh vremena i te fore. Mada ne mislim da bi me bilo koja količina crtaća odvukla od knjiga, kao što ni moju decu bilo koja knjiga po kojoj su rađeni crtaći, ne bi dovoljno zainteresovala za čitanje.

Ja prosto imam krajnje strastvena osećanja prema knjigama, obožavam ceo taj trip – korice, boju stranice, miris.

Obožavam iskopavanje knjiga sa polica u biblioteci. Tamo sve miriše na knjige, iako one različito mirišu. One stare, stare, sa žutim stranicama, štampane nekim nepoznatim fontom, na papiru koji ne samo što miriše na pomalo vlažnu cepanicu, nego se na njemu i vide nedovoljno prerađeni majušni iveri, koji stranice čine gotovo hrapavim. Pa ona skroz nova džepna izdanja u mekom povezu, na zaslepljujuće belim i glatkim stranicama, koje mirišu na neku mašinu kroz koju su prošla, onako nekako tehnički, uljasto, gumasto.

XHQKc Knjiga knjigu stiže

Iz knjiga nećemo naučiti mnogo o životu. Ali saznaćemo šta su naučili oni koji su ih napisali.

Naslovne strane, koje ponekad baš odgovaraju sadržaju knjige, a ponekad su baš promašene, oblik slova u naslovu. Pa poleđina korice, slika autora – to sve gledam pre nego što otvorim knjigu nasumično na nekoliko mesta i pročitam nekoliko rečenica. Tako odlučim da knjigu pročitam. Ređe dozvolim da mi u biblioteci nešto preporuče, to nije to, a retko mi se dopadne to što mi predlože.

Volim da pronađem knjigu, da ona bude moje lično otkriće i plen. To je takva avantura! Toliko divnih knjiga i pisaca u koje sam se zaljubila, pronašla sam na ovaj način, nemajući pojma u šta se upuštam. Naravno, nekad tačno znam šta hoću da čitam, a to najčešće pozajmim od prijatelja. Često mi poklanjaju knjige ili donose na čitanje, oni koji dele moju strast i znaju da iščekujem sledeće delo omiljenog pisca.

Ne postoji poklon kome se više radujem nego što je knjiga. Nemam mnogo knjiga, ali one koje imam kupila sam jer ih obožavam i svaku sam pročitala barem pet puta. Ima nekih knjiga koje čitam već dvadeset godina. I uvek pronađem nešto novo, što u nekom prethodnom periodu nisam primetila, nije mi skrenulo pažnju, jer nisam razumela. Nisam nikakav knjiški moljac, koji ne vadi nos iz knjige i ne zanima ga stvaran svet, sve što sam saznala debelo sam iskusila. Ali u knjigama sam sve to isto pronašla, bezbroj puta, na bezbroj načina.

Knjige nas neće naučiti životu, ali daće nam uvid u to šta su drugi naučili o životu ili šta nisu, koliko god da su čitali i pisali.

Ponekad je toliko utešno saznati da je neko čijem se umu divim i čije delo neobično cenim pao na istim životnim ispitima na kojima i ja uporno padam i nije odmakao mnogo dalje od postavljanja istih pitanja koja i ja sebi stalno postavljam.

Ponekad su pitanja najbolji odgovori koje mogu da pronađem u knjigama, baš kao i u životu.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice