Joj, Stripoteka, velika ljubav mojih tinejdžerskih dana! I sad je ponekad kupim, kad u njoj izađe epizoda nekog mog omiljenog stripa.

Alana Forda nisam toliko volela kao Aksu ili Modesti Blejz, a tokom osnovne škole zgutala sam tone stripova o Bleku, Zagoru, Kitu Teleru, Fantomu i Mandraku. Princa Valijanta volim, a Astera Blistoka svrstavam u najbolju i najdragoceniju literaturu, kojoj se i danas vraćam. Asteriks i Talični Tom – neprevaziđen humor koji u crtanim filmovima nikad nije tako dobar i zabavan, kao u stripu.

Onako kako se danas mladi zezaju izgovarajući replike iz nekih kao smešnih klipova na Youtubeu ili iz nekih domaćih filmova, tako smo se mi zezali sa prepoznatljivim replikama iz stripova. Kad smo hteli da opsujemo ili izrazimo zaprepašćenje, govorili smo sto mu gromova i hiljadu mu bubnjeva Darkvuda i tako mi mog pra-pradede vrača

Čitava kultura humora, muzike, literature i filmova povezana je u neuhvatljivo značenje pojmova kul i pravo, a svi koji su čitali prave knjige i slušali pravu muziku i bili kul tipovi, čitali su i prave stripove.

Postoji muška struja te kulture koja nije gotivila Aksu, seksi ratnicu postapokalipse, ali je zato volela Korto Maltezea, Mister Noa, a možda i poručnika Bluberija i Teks Vilera.

Neki sjajni muškarci odrasli su identifikujući muževnost i herojstvo sa svojim omiljenim strip junacima.

Neke sjajne žene su kao klinke bile zaljubljene u Bleka Stenu i Zagora Teneja i Komandanta Marka.

Nismo odmakli mnogo dalje od toga ni sada, gotovo pola veka kasnije.

Neki su muškarci postali čvrsti i stabilni, sposobni da donose odluke i snalaze se u teškim i napetim situacijama, ali nikada nisu postali spasioci dama u nevolji, jer su dame postale ratnice postapokalipse koje se same spasavaju, a često spasavaju i sve oko sebe.

1 Ko još čita stripove?

Stripovi su sastavni deo opšte kulture. Ili su to bili nekad, dok se tačno znalo šta je opšta kultura

Znate, ti strip heroji najčešće nisu imali devojke. Ili su bile nešto neupečatljive skroz. A te heroine su se usput zaljubljivale, razočaravale i odlazile dalje.

Čuveni par Modesti Blejz i Vili Gervin bili su prijatelji, odani jedno drugom i povezani na sve načine, osim intimno.

Možda zato što su junaci uvek sami i posebni, jer neka druga vrsta života prosto nije junačka.

Oni imaju misiju, mnogo važniju od svake ljubavi i toliko zahtevnu da im nikakva ljubav ne opstaje dugo.

Oni nas uče samodovoljnosti, blistavosti, riziku i hrabrosti. Ali ne i ljubavi. Možda zato što su većinu stripova napisali muškarci. Za njih je ljubav slabost, ranjivo mesto koje ne podržava nikakvo herojstvo, a njihova maštanja o svrhovitosti, snazi i autentičnosti stvorila su horde usamljenih junaka.

Aster Blistok ima ljubavnu priču koja se odvija van vremena i prostora, koja poznaje srodnost duša i ljubav kao najveću snagu i vođstvo. Zato je to strip mog života. Najbolji na svetu.

Osim što se odvija u suludoj budućnosti, u planetarno kosmopolitskom okruženju i što je Aster odmetnik spreman na sve zbog svoje ljubavi, crtež ima ekstravagantnu baroknu raskoš, zbog koje nikada neću zavoleti geometrijski svedenog Korto Maltezea.

Čita li neko još uvek neke stripove?


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments