Zanima vas kako zvuče PMS, rani feminizam i moderne tigrice? Sve ćemo demistifikovati u današnjoj plejlisti all-girls bendova, koju vam predstavljamo s ponosom i napanjenim zvučnicima. Žene su sposobne da prave muziku, a ne samo da budu groupies – uverite se sopstvenim ušima.

Mislim da si ciničan

Izuzetno običan

Zaista si bezličan

Naravno, melodičan

Uvek si ironičan

Izgledaš mi doličan

Iako si odličan

Izgledaš mi komičan!

Sredinom osamdesetih su Biljana, Klaudija, Ljiljana i Jasna bile novosadske Boye, savršenstvo estrogenskog rokenrola i novog talasa. Gde su takve devojke danas? One se ne daju zbuniti.

Vivian Girls dolaze iz Njujorka i sviraju dream pop/noise pop/punk rock od 2007. godine. Počele su kao predgrupa na turneji Sonic Youth. Lepo i nežno pevaju o razočarenju koje prepoznaješ, ali ipak trčiš u susret trećem, petom, desetom sastanku sa neuspehom.

Legendarna scena filma Rules of Attraction – glavna junakinja gleda fotografije polnih bolesti pre odlaska na žurku da ne bi podlegla iskušenjima, a njena cimerka Džesika Bil (Jessica Biel) je smatra kretenom. U pozadini ide ova fenomenalna stvar. Upozorenje – ostali radovi grupe The Go-Go’s nisu toliko za pohvalu, ali zbog Lust to Love zaslužuju da ih se sa setom sećamo.

Uh huh.

Raise your hand. Raise your voice.
Raise your head up from the desk.
Look who’s here.
Well well well.
Guess it’s time.
For show and tell.

Evo ih naše tigrice. Le Tigre su američki electroclash bend koji od 1998. godine flertuje sa feminizmom i LGBT temama. Zgodne levičarke u ovoj „zaraznoj“ pesmi objašnjavaju kako stoje stvari, odnosno:

What where when how when who?

Or should I supersize it supervise it supersize it, oh yeah!

Od milošte prozvane Pipete (The Pippettes), ove simpatične devojke smo gledali uživo na Exit festivalu. Volimo ih zbog nostalgičnih melodija, šaljivih tekstova, štreberskog imidža i pin-up koreografija (koje možemo da imitiramo, na YT se nalaze detaljna uputstva).

Svaki pravi hipster voli ili makar zna za Dum Dum Girls, indie pop bend iz Kalifornije, predvođene harizmatičnom Di Di (Dee Dee). Kao svoje uticaje navode Ramones, Siouxsie and the Banshees, Pati Smit (Patti Smith) i Mazzy Star, ali i Madonu (Madonna) i Kortni Lav (Courtney Love). Slušamo ih u prelepoj baladi Coming Down sa njihovog poslednjeg albuma.

You make wanna measure stars in the backyard with a calculator and a ruler baby

I found a letter that describes how the moonlight will lead me to the distant place that you will be

Tako kažu devojke iz benda Au Revoire Simone u pesmi Stars, a mi ih pratimo.

I don’t know how but there’s a power

For now, it conveys a subtle mystery

And from my house

As I look out

The stars align

…Želimo vam prijatan muzički dan i da se i vaše zvezde poravnaju kao u ovoj pesmi!


Anja Šišarica je radoznala. Tokom doktorskih studija u Londonu njena tema istraživanja je kreativnost, i poslovno i privatno. Živi svuda po malo, ali nekako uvek na kraju završi u Novom Sadu. Voli pristojne ljude i još previše toga.

Comments