Održivost, kao uslov u poslovanju modnih kompanija, potencira se u poslednjih nekoliko godina.

Inicajalna kapisla za to bila je situacija s Rana plazom – tekstilnom fabrikom u Bangladešu, koja se 2013. godine urušila. Tom prilikom više od 2000 ljudi bilo je provređeno, a preko 1000 izgubilo svoje živote. Nakon ove tragične situacije, pre svega radnici u industriji, a potom i razne socijalne i ekološke organizacije počinju da vrše pritisak na modne kompanije, kako bi se zaštitila ljudska prava i kontrolisao otpad koji ova industrija generiše.

 KO NAM PRAVI ODEĆU: Panel o održivosti modne industrije napunio je Dorćol Platz!

Ezra W Smith

Šta zapravo podrazumeva održivost u poslovanju: transparentnost u nabavci sirovih materijala, efikasniju upotrebu vode, hemikalija i energije, obezbeđivanje radnih prava i uslova za radnike, razvijanje novih, održivih materijala koji ne zagađuju okolinu kada se odbace, recikliranje (trenutno se reciklira samo 1 odsto odeće u celom svetu) i promociju i podizanje nadnica radnicima.

Upravo o ovoj temi naširoko govorilo se na panelu, prisutni su imali priliku da saznaju više o tome kako se održivi principi primenjuju u svetu, ali – i koja je situacija na domaćem terenu.

Na panelu govorili su: Nataša Dragojlović, koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Nenad Radujević, generalni menadžer Beogradske nedelje mode, Aleksandra Marić, koordinatorka za Srbiju međunarodne organizacije Fashion Revolution i Jelena Karakaš, novinarka i blogerka.

Razgovor su inicirale i vodile Dunja Jovanović i Marija Radaković, modne novinarke.

Foto Staša Bukmirović 4 e1541411153273 KO NAM PRAVI ODEĆU: Panel o održivosti modne industrije napunio je Dorćol Platz!

“O održivosti modne industrije pokrenute su glasne i već brojne rasprave i čitavi pokreti u svetu. Drago mi je da ova tema dobija svoje mesto i na našim prostorima. Svaka rasprava na ovu temu, buđenje svesti, edukacija i primeri pozitivne prakse dragoceni su pomaci ka odgovornom društvu. Ovaj kružok MILICA magazina ne dešava se slučajno u okviru programa Beogradske nedelje mode. Sjajno je što su Nenad Radojević i njegov tim, temu o održivosti modne industrije prepoznali kao nezaobilaznu u kontekstu aktuelnih modnih trendova. Poenta ovog panela jeste saradnja, razmena i međusobna podrška različitih organizacija, pojedinaca i publike zainteresovanih da ovu temu predstave u našem okruženju a onda i da je pokrenu u konkretnu akciju”, rekla je Milica Laufer, glavna urednica MILICA magazina i organizatorka panela.

“Modna industrija nalazi se na drugom mestu svetskih zagađivača, odmah posle naftne. Pored toga, etički principi njenog funkcionisanja diskutabilni su. Pritom, ne govorimo samo o svetu, o nečemu što nam je “daleko”, to su stvari koje se dešavaju i na domaćem terenu – Srbija ima industriju tekstila i obuće, jer nekolicina (pre svega) italijanskih i nemačkih fabrika zapošljava naše ljude. U kojim uslovima oni rade, koliko zarađuju, i koji su to zakoni koje naša država propisuje kada je u pitanju izvoz proizvoda koji se izrađuju u našoj zemlji, zatim, šta se dešava s otpadom i viškovima, teme su o kojima smo, između ostalog, pričali na ovom panelu”, rekle su moderatorke Marija Radaković i Dunja Jovanović.

Foto Staša Bukmirović 1 e1541411213925 KO NAM PRAVI ODEĆU: Panel o održivosti modne industrije napunio je Dorćol Platz!

Odmah nakon panela MILICA magazin je u saradnji sa organizacijom Fashion Revolution i kostimografkinjom Marijom Marković Milojev (@recyclebelgrade) pripremio razmenu odeće. Svi prisutni imali su priliku da sa panela izađu s novim stavovima o modnoj industriji, ali i sa novom garderobom.

Panel je održan kao deo programa Beogradske nedelje mode.

Fotografije: Staša Bukumirović

Comments